Найважливішим, на думку високопосадовців, є розв’язання проблеми перетину лінії розмежування у Станиці Луганській, бо порядок переміщення осіб та товарів через КПВВ потребує вдосконалення. Зокрема, слід зменшити час перебування людей на КПП. Пропонується також створення логістичного центру в цьому населеному пункті.

Окрім іншого, робоча група урядовців розглядала й питання щодо компенсації власникам зруйнованого або пошкодженого житла, грошової виплати сім’ям загиблих. Невирішеними досі залишаються погашення заборгованості за спожиті комунальні послуги військовими підрозділами, які мешкали у приватних будинках та адмінбудівлях, компенсація збитків аграріям за використання підрозділами ЗСУ сільськогосподарських угідь під фортифікаційні споруди.

Йшлося і про відсутність залізничного сполучення аграрних районів області. Фермерські господарства вимушені перевозити свою продукцію винятково автотранспортом, що руйнує дороги і призводить до значного збільшення логістичних витрат. Тож на рівні держави необхідно вирішити питання відновлення вантажних і пасажирських залізничних перевезень та ремонту доріг, зокрема на ділянці Станиця Луганська — Сєвєродонецьк.

Наступного дня розглянули низку важливих питань у Сєвєродонецьку. Однією з нагальних проблем залишається охоплення сигналом українських мовників прифронтових населених пунктів, розташованих уздовж державного кордону, а це майже 60 тисяч домогосподарств. Там спостерігаються труднощі з постійним українським мовленням. Обговорили і ситуацію з відключенням шахт від електропостачання, відсутність вугілля на Луганській ТЕС у місті Щастя, питання розвитку телемедицини, будівництва обласної клінічної лікарні, забезпечення населення області якісним інтернет-зв’язком, змін до постанови уряду щодо постачання електроенергії захищеним споживачам, діяльності об’єктів критичної інфраструктури.

«Напрацьовано варіанти вирішення нагальних питань, готуються проекти доручень», — запевнив заступник держсекретаря КМУ Геннадій Пліс. Крім того, він зауважив, що питання виїзного засідання урядової делегації детально розглянуть на найвищому державному рівні.