І це не подобається окупаційній адміністрації.

На непідконтрольній українській владі території Луганської області розповсюджується фейк про те, що невдовзі діяльність Луганського державного медуніверситету буде припинено. Виконувач обов’язків голови Луганської ОДА-облВЦА Сергій Філь спростовує цю інформацію, називаючи її «частиною спланованої акції із дестабілізації ситуації в області на тлі відтоку студентів та аспірантів медуніверситету в окупованому Луганську».

Після евакуації в 2015 році Луганського державного медуніверситету у ньому навчалося трохи більше ста студентів. Нині у виші здобувають освіту понад 1500 майбутніх медиків, у тому числі приблизно 400 іноземних студентів із 21 країни. Університету вдалося зберегти всі шість факультетів, гуртожиток розрахований на 400 майбутніх медиків, також діє центр дозвілля. Наразі триває відновлення чергового корпусу навчального закладу, де буде розміщено бібліотеку.

Із часів евакуації вишу тут пройшли передатестаційну підготовку майже 1200 лікарів зі Східної України. А в лікарнях Рубіжного, Кремінної та Сєвєродонецька розгорнуто клінічні бази для підготовки молодих медичних спеціалістів.

Незважаючи на те, що вступна кампанія розпочнеться 10 липня, керівництво навчального закладу повідомляє про надходження заявок від абітурієнтів з окупованої частини Луганщини. Це стало можливим завдяки програмі Міносвіти «Освітні центри «Донбас-Україна», яка дає право кожному абітурієнту з непідконтрольної території вступати до вишів без складання ЗНО, наявності паспорта та атестата. Тож молодь окупованої території частіше обирає українські вузи, розуміючи, що її майбутнє пов’язане з Україною.

Луганська область.