Група підтримки України в Конгресі США (так званий «Український кокус») представила проект двопартійної резолюції Палати представників із засудженням рішення ПАРЄ щодо відновлення права голосу Росії в організації, повідомило Посольство України в США. «Повернути право голосу Росії та її диктатору Путіну викликає глибоке занепокоєння. Росія була справедливо вигнана з РЄ за атаку проти суверенітету України в Криму. Російські сили не лише залишилися в Криму, РФ розпочала смертоносну війну на українському Донбасі та продовжила здійснювати по всьому світу дестабілізуючі дезінформаційні кампанії, спрямовані на підрив міжнародних демократичних інституцій», — йдеться у заяві, інформує посольство в Фейсбуку.

Американські конгресмени в резолюції, що засуджує рішення ПАРЄ про поновлення права голосу делегації РФ, також нагадали, що «Росія вчинила небезпечний напад на кораблі українських ВМС, незаконно захопила в Керченській протоці 24 українських моряків та три судна, котрі продовжує утримувати». «Росія не повинна буди винагороджена за її антидемократичну поведінку, яка знову і знову повторюється. Закликаємо всіх своїх колег у Палаті представників підтримати цю двопартійну резолюцію», — йдеться у документі.

«Голос Америки», посилаючись на текст резолюції, повідомляє, що конгресмени також закликали США та ЄС накласти санкції на РФ, якщо «на першу річницю агресії Росії у Керченській протоці українські кораблі та моряки досі перебуватимуть під вартою у Росії».

Нагадаємо, російську делегацію було позбавлено права голосу в ПАРЄ після захоплення Криму 2014 року, але минулого тижня більшість представників 47 країн в Асамблеї проголосували за відновлення повноважень РФ.

Делегації восьми країн у ПАРЄ, зокрема України, заявили про спільні дії на знак протесту проти безумовного повернення росіян.