За попередніми даними, зауважують фахівці обласного лабораторного центру МОЗ України, молодий чоловік не купався та не рибалив у місцевих водоймах, проте не виключається його інфікування від мишей чи пацюків, враховуючи, що мешкає він у приватному домоволодінні. Це вже другий випадок лептоспірозу в області протягом цього року. По кілька таких випадків, у т. ч. — з летальними наслідками, мали місце торік і позаторік.

Перший випадок захворювання на лептоспіроз цьогоріч було виявлено у рибалки з Олександрійського району. Наразі епідеміологічне розслідування цього випадку та лабораторне дослідження проб води з місцевої водойми, де рибалив чоловік, тривають.

Риба — в магазині, пляж... — у ванні?

Таке вже нікого не дивує. Адже на Кіровоградщині водойм, які очищують від заростей прибережної рослинності, поглиблюють та випускають на волю замулені русла тощо, небагато. Реконструкція й очищення русла річки провели в Рівному Новоукраїнського району, берегоукріплення й комплекс інженерних робіт — у Ганнівці Петрівського, заглиблення русла й будівництво пляжної зони — в Панчевому Новомиргородського... Ще також можна згадати про вимушені спроби привести до ладу річку Інгул у межах міської зони Кропивницького й Інгульця в районі міського парку та футбольного стадіону «Ніка», що в Олександрії. Та й по всьому.

А карась той непростий...

Не дивно, що заексплуатована природа мститься нахабним користувачам, котрі нехтують не просто мальовничими пейзажами для селфі майбутніх поколінь, а й забули про елементарні правила виживання тут і сьогодні.

Випадок захворювання на лептоспіроз, зафіксований в Олександрійському районі, — зайвий доказ того, що... «юшка безплатною не буває». Постраждалий Володимир Зайцев мешкав і відпочивав у родички в Олександрівці — в гарному, асфальтованому, прибраному, з відреставрованими закладами соціальної сфери селі. З огляду на площу водного плеса в центрі й навколо населеного пункту можна ще додати — «ставковими водами омитому». Але цей епітет уже не пішов би на користь олександрівському іміджу. Саме після того, як згаданий громадянин порибалив у центральному ставку й «витягнув» на берег разом із кількома карасями... лептоспіроз, про чистоту тутешніх вод нічого доброго сказати не можна.

Загалом ставків у селі шість. За словами секретаря сільської ради Олени Бондаренко, два із них — громадські. Оскільки відповідальності за їхнє утримання ніхто не несе, вода з цих водойм ніколи не спускається, і вони ніколи не очищаються. Зате мають популярність у рибалок. А в спекотні дні ще й дітей приваблюють, пропонуючи прохолоду і відпочинок.

Офіційно вважається, що ставки розміщені за межами населеного пункту, а відтак, Олександрівська сільська рада до їхньої екології (та економіки) має дуже дотичний стосунок. Тож дбати про них, здавати їх в оренду тощо, мабуть, мала б райдержадміністрація. Але якщо ви проїдетеся вулицями, то будете здивовані цьому визначенню «за межами села», бо саме по містку через став можна доїхати від церкви до садочка автомобілем за тридцять секунд, а дійти пішки — за п’ять хвилин.

«Раніше тут був риборозплідник «Кіровоградрибгоспу», — розповідає посадовець. — Відповідно, ставки утримувалися за всіма правилами. Нині розпорядником є, здається, водне господарство (очевидно, йдеться про Державне агентство водних ресурсів України. — Авт.)».

Ставки є, але...

Після зафіксованого випадку лептоспірозу обласний лабораторний центр МОЗ України спрямував до Олександрівки припис із рекомендаціями заборонити купання, потруїти «мишоподібних гризунів» як потенційних розповсюджувачів інфекцій. Воду із водойми було взято на проби. Сільрада встановила таблички (на знімку).

«Ми зробили все, що від нас вимагалося, — каже сільський голова Олександрівки Віта Бершавська. — Щоправда, тепер у спекотні дні дітям зовсім ніде скупатися».

«Побачивши, в якому стані перебуває пацієнт після чотирьох днів боротьби з високою температурою, болями в ногах тощо, я зрозуміла: треба везти чоловіка в Олександрію негайно! — каже медсестра Олександрівської амбулаторії сімейної медицини, рятівниця заїжджого рибалки (сам Зайцев мешкає в райцентрі) Наталія Руденко. — Коли він сказав, що зайшов у ставок із порізами на тілі, я зразу зіставила симптоми з екологічним станом нашої водойми...»

Екологам, фахівцям Держпродспоживслужби та іншим відповідальним особам іще належить з’ясувати, хто і що водиться в олександрівському ставку (і чому це там прижилося).

Якщо постояти на містку через мальовничий став, повний бактерій і «мишоподібних гризунів» по берегах, карасів можна й не побачити. Зате вужів і гадюк — як у серпентарії. Що після цього змусило Зайцева із порізаною ногою лізти в ставок розплутувати волосінь (а саме так рибалка й опинився у воді), важко сказати. Але наука є. У тому числі й для решти жителів області, де офіційно лише вісім (!) із сотень водойм витримали відповідні санітарно-епідеміологічні тести і мають безпечні води і пляжі.

Кіровоградська область.

Фото Івана КОРЗУНА.

P. S. Поки матеріал готувався до друку, Володимира Зайцева виписали з лікарні як пацієнта, котрий подолав кризовий стан і почав одужувати. Однак, на жаль, після інтенсивного лікування його серце не витримало... Сільський голова Олександрівки Віта Бершавська цю інформацію підтвердила.