Заходи відбуватимуться в багатьох наших містах і за кордоном, адже Дніпро — третя за величиною річка Європи. У басейні Дніпра проживає приблизно 33 млн осіб, з яких 22 млн — в Україні. У Києві основне свято відбудеться у неділю на Оболонській набережній, де для відвідувачів підготували найрізноманітніші акції та розваги. Тим часом у Дніпро цього дня випустять 10 тисяч екземплярів червонокнижної стерляді.

Україну можна назвати країною з обмеженими водними ресурсами, тому вода Дніпра інтенсивно використовується для промислових, сільськогосподарських і побутових потреб. Загалом Дніпро забезпечує водою дві третини території України. Тож кому як не нам потрібно дбати про його чистоту. На це, зокрема, й були спрямовані численні акції владних структур, екологів та громадських активістів, що відбулися напередодні. Так, у Києві учасники природоохоронної акції «Прибери заповідний острів» вирушили на десятках яхт, катерів і човнів до регіонального природного парку, куди входять 34 київські острови, аби прибрати там сміття.

Варто зазначити, що головна водна артерія нині дуже потерпає від забруднення стічними водами, пластиком, відбувається цвітіння води, непоправної шкоди завдає й незаконне будівництво на її берегах, що серйозно порушує екосистему. На жаль, наші співвітчизники до кінця не усвідомлюють, якої шкоди завдають самі собі, забруднюючи довкілля, зокрема й головну річку країни. А варто замислюватися вже зараз, бо завтра може бути пізно.