У понеділок, 8 липня, у Києві відбудеться 21-й саміт Україна—ЄС. У відповідь на інформаційний запит «Голосу України» в нашому МЗС повідомили: заплановано, що українську сторону на зустрічі представлятиме Президент Володимир Зеленський, сторону Євросоюзу — Президент Європейської Ради Дональд Туск, Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, Комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган та Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Могеріні. В міністерстві зауважили, що «під час саміту планується обговорити широкий спектр питань двосторонніх відносин Україна—ЄС. Особлива увага приділятиметься проблематиці безпеки та оборони на тлі російської агресії проти України».

У МЗС України «Голосу України» повідомили, що під час саміту в Києві плановано підписати низку угод: зокрема, про фінансування заходів «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні — друга фаза», «Програма технічного співробітництва 2019 року», «Підтримка громадянського суспільства та культури». Також плановано підписати додаткову угоду між Кабінетом Міністрів України та Єврокомісією про внесення змін до Угоди про фінансування заходу «Підтримка ЄС для сходу України».

«Крім того, передбачено, що за результатами саміту буде ухвалено спільну заяву. Роботу над її проектом завершено», — відзначили в міністерстві.

На сайті Європейської Ради інформують, що Брюссель підтвердить підтримку суверенітету та територіальної цілісності України й виконання Мінських угод. На порядку денному зустрічі — ситуація в Азовському морі та додаткові заходи підтримки регіону. Лідери також засудять заходи Москви щодо надання російського громадянства українцям, які проживають у не підконтрольних уряду районах. Серед тем зустрічі також пріоритети майбутніх відносин та наступні кроки у виконанні Угоди про асоціацію.

«Лідери розглядатимуть прогрес у програмі українських реформ, особливо в боротьбі з корупцією, та підтримку ЄС у цьому процесі. На порядку денному також реформи в енергетичному секторі, в адміністрації та повага верховенства права. Лідери обговорять двосторонню торгівлю і впровадження глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (DCFTA)», — повідомили в спільноті.

Фото: radiosvoboda.org