Ситуація в Україні стала однією із тем перемовин Папи Римського Франциска з президентом РФ Володимиром Путіним, які відбулися у Ватикані в четвер. Як повідомляє прес-служба Святого Престолу, на зустрічі обговорювалися «деякі важливі питання, що стосуються життя католицької церкви в Росії». «Опісля сторони зупинилися на питаннях екології та на деяких актуальних темах у міжнародній сфері, з окремим посиланням на Сирію, Україну та Венесуелу», — йдеться у повідомленні. Що саме сказав понтифік Путіну стосовно нашої країни і що почув від російського президента у відповідь не повідомляється. Російські ЗМІ теж не інформують, у якому контексті звучало українське питання у Ватикані.

Та поки офіційні джерела мовчать, красномовною стала ситуація із подарунками, якими обмінялися сторони під час зустрічі. Російський президент привіз для Папи Римського ікону із зображенням апостолів Петра і Павла, а також диск з фільмом «Гріх» Андрія Кончаловського про Мікеланджело, інформує ТАСС. Понтифік у свою чергу подарував Путіну Послання до Всесвітнього дня миру 2019 року, медаль на честь шостого року понтифікату, присвячену 100-й річниці закінчення Першої світової війни, і офорт з видом на площу святого Петра роботи Джузеппе Вазі 1774 року. На медалі шостого року понтифікату відтворена цитата «Ніщо не втрачається з миром. Все можна втратити у війні» з радіозвернення Папи Пія XII від 24 серпня 1939 року.

Зустріч Папи Римського та Володимира Путіна відбулась напередодні візиту керівництва Української греко-католицької церкви до Ватикану. 5—6 липня понтифік обговорить з ієрархами УГКЦ ситуацію в нашій країні.

Тим часом ватиканські оглядачі, згадуючи насамперед воєнну агресію Росії на Донбасі та непросту релігійну ситуацію в Україні, про нинішні зустрічі понтифіка кажуть: такі різні гості у Ватикані й такі спільні теми для розмови, які їх більше роз’єднують, ніж єднають, інформує «Радіо Свобода».

Досить тривожним сигналом для України у рамках візиту Путіна у Рим стала заява італійського прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте, що Італія працює над скасуванням європейських санкцій проти РФ, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на агентство ANSA. «Ми вважаємо, що санкції не є самоціллю, ми вважаємо їх тимчасовим заходом. І Італія працює над створенням умов для подолання цього стану відносин між ЄС та Росією, який є поганим і для ЄС, і для Росії», — сказав Конте на спільній прес-конференції з Путіним.

Говорячи про війну на сході України, російський президент сказав, що вся відповідальність за вирішення конфлікту лежить на Україні. Цю заяву Конте м’яко заперечив.

Поки Путін в Італії домагався покращення стосунків ЄС та РФ, у центрі Рима українці організували акцію протесту проти його офіційного візиту (на знімку). Гасла маніфестації — «Зупинимо путінську агресію в Україні», «Putin go home», «Путін, руки геть від України!». Один із організаторів заходу — голова Християнського товариства українців Італії Олесь Городецький. Активісти вимагали від італійських політиків нарешті проявити солідарність в обстоюванні інтересів України і закликати російського президента дотримуватися букви міжнародного права та вивести геть із Донбасу російські війська і зброю. Також усі присутні на акції прочитали молитву українською мовою за українців, які втратили життя унаслідок російської агресії на Донбасі.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Олеся ГОРОДЕЦЬКОГО.