Шановні співвітчизники!

Сьогодні ми відзначаємо 360-ту річницю величної перемоги війська під проводом гетьмана Івана Виговського у Конотопській битві.

Битва стала символом волелюбності та нескореності українського народу. Гетьман Іван Виговський на чолі козаків, заручившись підтримкою кримськотатарського та польського військ, завдяки вмілому керівництву та використанню переваг ландшафту здобув блискучу перемогу.

Тисячі українських воїнів своїм життям відстояли право українців на власний національний шлях, засвідчили цивілізаційний вибір України — на Захід.

Конотопська битва залишалася тривалий час забороненою темою в російській та особливо радянській історії. Протягом століть інформація про неї замовчувалася, бо попри доволі трагічний фінал самої війни Конотопська битва мала велике світоглядне значення, оскільки нищила ідею «вікового прагнення українського народу об’єднатися з російськими братами». Також ця битва руйнувала російський міф про те, що «ніколи в історії росіяни не воювали з українцями».

І сьогодні ми вшануємо загиблих на полі Конотопської битви. А також пам’ятаємо про героїв нинішньої війни на сході нашої держави. Той самий ворог прагне знову знищити нашу суверенність. Але історія свідчить, що українські волелюбність і незалежність ще ніколи і нікому не вдалось побороти. Перемога буде за нами!

Тож бажаю кожній українській родині міцного здоров’я, достатку, миру, злагоди та нових здобутків задля розвитку та процвітання нашої держави.

Слава Україні!

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.