Кабінет Міністрів у рамках ініціативи «Чесна платіжка», яка передбачає встановлення справедливих цін на тепло і гарячу воду, відкриває реєстр власників теплокомуненерго та розпочинає масові перевірки формування тарифів на місцях. Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив прем’єр Володимир Гройсман.

«Це не питання ціни на газ, бо вона по всій країні рівна. А тепло коштує по-різному! Тому сьогодні ми відкриваємо реєстр власників ТКЕ по всій країні, і там буде багато цікавої інформації. Міністерство юстиції координуватиме роботу всіх служб з перевірки теплокомуненерго», — сказав прем’єр і повідомив, що за інформацією Мін’юсту деякі компанії ТКЕ зареєстровані на Кіпрі та Сейшельських островах.

Нагадаємо, що за рішенням уряду гранична ціна однієї гігакалорії тепла не повинна перевищувати 1400 гривень за наявності лічильника або 35,21 гривні за 1 кв м у разі відсутності лічильника. На гарячу воду — 83,66 гривні за 1 куб. м за наявності сушарок та 75,74 гривні за 1 куб. м — у разі їх відсутності.

Коментуючи прийняте за позовом НАК «Нафтогаз України» судове рішення проти держави, яке зупиняє перерахування 15 мільярдів гривень платежів компанії до держбюджету, прем’єр заявив, що будь-яких ультиматумів державі з боку керівництва компанії терпіти ніхто не буде. «Це перший випадок, коли НАК ставить ультиматум державі», — сказав В. Гройсман та підкреслив, що ці гроші належать народу України. У зв’язку з цим уряд спрямував до наглядової ради НАК «Нафатогаз України» протокольне рішення з вимогою відкликати всі позови компанії проти держави. Крім того, міністерствам, які координують діяльність державних компаній, доручено провести аналіз роботи найманих менеджерів, «які працюють не на державу, як передбачають їх контракти, а проти неї, в тому числі у судах».

Вл. інф.