Ефективного методу боротьби зі слимаками немає.

Іспанські слимаки з’явилися в Україні приблизно 10 років тому. До нас вони потрапили, найімовірніше, з Польщі, а туди — з інших країн. Природний ареал їхнього проживання — Іспанія, Франція та Нідерланди. Однак через торгівлю деревами, квітками та ґрунтом вони швидко розповзлися світом. Слимаки — гермафродити, кожна особина може відкласти за сезон майже 400 яєць. Це неабиякий темп.

Завдовжки вони 8—12 сантиметрів, але трапляються й такі, котрі досягають 15—20 сантиметрів. Вони темно-коричневі, тому їх називають рудими. Слимаки — нічні активісти, удень вилазять рідко.

Саме дощі створюють для них сприятливі умови, а городи, сади, парки, сквери навіть у центрі Чернівців — для них благодатний ареал.

Способи боротьби з ними недосконалі, використовувати хімікати люди не люблять через собак, котів, кроликів та іншу домашню живність. Дехто посипає землю попелом, але це здебільшого — мертвому кадило. Добре від них зачищають територію качки та кури. Варто завести качок, і вони одразу ж візьмуться за справу.

Нині вже напрацьована новітня стратегія проти слимака. Спершу науковці радять максимально очистити ділянку від будівельних матеріалів, дров, куп сміття та інших схованок для слимаків і їхніх яєць. Саме під камінням у темноті та вологості їм найкомфортніше. Наступним кроком є відловлювання слимаків за допомогою пасток, збирання вручну та залучення свійської птиці. Шкідники їдять усе, навіть фекалії. Тому вони є переносниками кишкової палички, і збирати їх радять тільки в рукавичках. До того ж, їхній слиз густий і важко відмивається.

Слимаки люблять пиво, його потрібно налити у маленькі відра чи миски та закопати на рівні землі, а коли шкідники сповзуться на запах — швидко зібрати і знищити їх. Буковинські господарі радять використовувати темне пиво. А от отруту в пивні пастки сипати не треба, бо вона вб’є і жуків-турунів, яким також смакує пиво. Ці жуки харчуються яйцями слимаків, тому дуже допомагають людям у боротьбі з ними.

Восени настає ще один етап протистояння — перекопування верхнього шару компостних куп під час заморозків у листопаді-грудні. Слимаки холод ненавидять і яйця не відкладають.

Найкращим хімічним засобом на весну науковці вважають Ferramol. Однак навіть найсильніша отрута не здатна знешкодити яйця слимаків. Тому тут на допомогу прийдуть дикі жуки, вже загадані туруни та стафіліни. Їх можна навіть наловити в лісі за допомогою пивних пасток та випустити на ділянці чи подвір’ї. І ці полюбляють пиво. Вони розповзуться і харчуватимуться слимаками та їхніми яйцями.

Також науковці радять людям домовитися між собою, обрати кількох координаторів, які відповідатимуть за своєчасність і синхронність проведення заходів. Крім того, всім потрібно інформувати одне одного про наявність слимаків.

Дуже часто господарі посипають слимаків і ґрунт сіллю. Мовляв, це дешевий і ефективний метод, адже вона їх роз’їдає. Але не потрібно в жодному разі так робити, бо сіль руйнує фізико-хімічний склад ґрунту. Тому через деякий час доведеться знімати шар пошкодженого ґрунту і завозити новий. Тож краще вже брати рукавички, пінцет та збирати слимаків вручну, ніж застосовувати сіль.

Науковці рекомендують господарям садиб та городів, де немає рудих слимаків, дуже уважно підходити до купівлі розсади чи ґрунту. Щоб не привезти цих непроханих гостей.

Також варто утриматися від завезення великого обсягу ґрунту. До речі, ґрунт можна стерилізувати. Для цього треба розкласти його тонким шаром на чорні пластикові мішки для сміття чи розстелити у спеку на асфальті, даху, гарячому камінні.

Чернівецька область.