«Щедрик» і його головна диригентка та художня керівниця Маріанна Сабліна в Золотій залі Віденської філармонії за хвилину до свого переможного виступу на конкурсі Summa Cum Laude Youth Music Festival.

Фото Катрі КОТ.

Київський хор «Щедрик» здобув перемогу на одному з найпрестижніших і наймасштабніших європейських фестивалів для молодіжних хорів та оркестрів «Summa Cum Laude» у Відні (Австрія). У підсумковому вердикті журі виступ українських юних артистів означений як «Outstanding succes» — «видатний успіх».

Наш дитячий хор змагався у дорослій категорії, яка називається Treble Choirs (це жіночі хори або «високі жіночі голоси»). Це був серйозний виклик, адже серед 55 хористів є діти 8—10 років і кілька хлопців, у яких голоси ще не «перебудувалися», а конкурсна програма вельми складна.

Суперниками «Щедрика» були два потужні колективи в своїй категорії з Австралії: Mercedes College Select Choir (учасниці віком від 13 до 17 років) та Penrhos College Chorale (від 13 до 18), повідомляє у Facebook Альона Кухар, менеджерка Українського інституту, за підтримки якого «Щедрик» приїхав на фестиваль.

«Учасники цієї категорії виконували два обов’язкові (й найскладніші) твори — Peaсe Upon You, Jerusalem Арво Пярта та Au Joli Jeu Клемента Жанекена, плюс ще три довільні композиції. «Щедрик» обрав, зокрема, «Кроковеє колесо» Ганни Гаврилець — фольк-концерт на народні тексти (тут були елементи веснянок, гаївок, ліричних пісень), із дуже потужною архетипною символікою, — ділиться враженнями Альона Кухар. — У ситуації, коли вболіваєш за представників своєї країни, об’єктивною бути складно, але хочу відзначити дві речі, які, на мою думку, не могли не побачити й члени журі. По-перше, глибоку інтерпретацію творів диригенткою Маріанною Сабліною, завдяки якій «щедриківський» «Єрусалиме» наповнюється гострою, дуже «дорослою» драматургією. По-друге, «Щедрик» — єдиний із колективів своєї категорії виконав усі п’ять творів а капела, що свідчить про свідому відмову від «підстраховки» музичного супроводу й високо цінується фахівцями».

Цьогорічний 13-й фестиваль Summa Cum Laude приймає близько 1500 учасників майже з усіх континентів. Урочиста церемонія відкриття і конкурсні виступи відбулися у легендарній Золотій залі Віденської філармонії Wiener Musikverein, розповідає голова ГО «Міжнародний інститут культурної дипломатії» Тетяна Калита, яка представляє хор «Щедрик».

Символічно, що рівно 100 років тому, 23 липня 1919-го, у Wiener Konzerthaus відбулася віденська прем’єра «Щедрика» Миколи Леонтовича у виконанні Української республіканської хорової капели під орудою Олександра Кошиця та Кирила Стеценка. А у Wiener Musikverein (Віденській філармонії) Леонтовичів «Щедрик» у виконанні капели вперше прозвучав 11 вересня 1919 року.

«І от нині — через 100 років — у цих легендарних залах співає наш дитячий хор «Щедрик» із майже 50-літньою історією, — не стримує свого захоплення продюсерка Катря Кот. — Більше того, сьогодні, 9 липня, «Щедрик» співає у Золотій залі Концертхаузу (Wiener Konzerthaus) на гала-концерті переможців. Вражаючий збіг!»