«Ірану краще бути обережнішим. Ви збагачуєте (уран. — Ред.) з однієї причини, але я не скажу, що це за причина. Але їм краще бути обережнішими», — цитує американського лідера DW.

Він не уточнив, які наслідки чекають на країну, якщо вона виконає свою обіцянку і поетапно підвищить рівень збагачення урану. Для виробництва ядерної зброї необхідний уран, збагачений до 90 відсотків. Держсекретар США Майк Помпео пообіцяв, що Вашингтон запровадить нові санкції проти Тегерана і забезпечить його ізоляцію.

У неділю Іран заявив, що почне збагачувати уран вище концентрації 3,67%, і попередив, що продовжуватиме скорочувати свої зобов’язання стосовно угоди кожні 60 днів, якщо інші країни, що підписали її, — Китай, Франція, ФРН, РФ та Велика Британія не захистять Тегеран від санкцій США. Відповідний документ було підписано у 2015 році з метою зупинити ядерну програму Ірану в обмін на послаблення міжнародних економічних санкцій, які було накладено на державу. Проте на початку травня 2018 року Дональд Трамп оголосив про вихід США з угоди. Згодом Вашингтон відновив антиіранські санкції.

Вл. інф.

Ілюстративне фото: delo.ua