Наприкінці минулого тижня шведська компанія Trelleborg Sealing Solutions, що спеціалізується на виробництві технічних виробів з рідкого силікону і входить до потужного концерну Тrеllеbоrg А, відкрила в болгарському місті Перник новий завод. У його будівництво й оснащення сучасним устаткуванням Trelleborg Sealing Solutions вклала 4 мільйони євро.

Це не перше підприємство, створене шведською компанією у Болгарії. Ще в 2010 році Trelleborg Sealing Solutions відкрила цех з випуску частин ущільнювальних виробів, що використовуються в автомобілебудуванні, виробництві медичної та санітарної техніки, побутових електроприладів. А через рік почала будівництво інших споруд для налагодження замкненого циклу з виробництва ущільнювачів. Тут зараз працюють 150 осіб. А в найближчі три роки керівники Trelleborg Sealing Solutions пообіцяли відкрити ще 60 робочих місць. Для обласного центру, де закрилося багато підприємств, це добра підмога в боротьбі з високим рівнем безробіття.

Віддаючи належне закордонному інвесторові, болгарські ЗМІ однак зазначають, що найнадійнішими донорами для рідної економіки є все ж таки заробітчани». За даними Болгарського народного банку (БНБ), тільки із січня до кінця квітня цього року громадяни країни, котрі живуть і працюють за кордоном, надіслали своїм рідним до Болгарії 399,4 мільйона євро. Це майже на 7 мільйонів євро більше, ніж за цей самий період минулого року. При цьому необхідно врахувати, що в базу даних БНБ (на знімку) потрапляють лише перекази на суму вище 2 500 євро. А скільки переказів нижче цієї цифри й передач грошей з оказією було здійснено, навіть важко уявити. Але експерти вважають, що цифри будуть не менше офіційних переказів, бо при передачі грошей із рук у руки не треба виплачувати банкам комісійні — в цьому випадку чималі.

А тепер порівняйте з іншими даними БНБ. Із січня по квітень цього року прямі іноземні інвестиції до країни становили лише 55 мільйонів євро, що на 10,6 мільйона менше, ніж за такий самий період минулого року. БНБ зазначає, що в нерухомість Болгарії іноземці за чотири місяці цього року вклали 2,2 мільйона євро. Найбільшими інвесторами в нерухомість стали громадяни Голландії (0,5 млн євро), Росії, Казахстану, Латвії і Німеччини (по 0,4 млн євро). Раніше в подібну статистику потрапляли й наші люди, але тепер вони дедалі рідше купують квартири й будинки в Болгарії.

Фото: uk.wikipedia.org