Олександр Бакуменко, Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Вікторія Сюмар, Артур Герасимов, Степан Кубів.

Руслан Стефанчук, Олександр Вілкул.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

На останній Погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп та голів комітетів нинішнього скликання парламенту говорили не лише про те, які законопроекти необхідно ухвалити до завершення роботи Верховної Ради і переобрання нової.

Велику тривогу у парламентаріїв викликав намір одного з телеканалів провести 12 липня телеміст спільно з російським державним телеканалом. У цьому вбачають пряму загрозу національній та інформаційній безпеці держави.

Про що «надо поговоріть» з агресором?

На початку Погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що телеканал «NewsOne» планує 12 липня провести телеміст спільно із російським телеканалом «Росія 24» під назвою «Надо поговорить». «Це — відверта провокація антиукраїнських сил, — заявив А. Парубій. — На шостому році від брутального вторгнення російських «зелених чоловічків», окупації Криму, захоплення територій Донбасу, коли щодня гинуть та зазнають поранень наші воїни, в полоні перебувають десятки військових та політв’язнів, а на окупованих територіях переслідують українців і кримських татар — продажні політики та їх прислужники-журналісти вирішили про щось «поговорити» з ворогами та вбивцями».

Як відомо, телеканал «NewsOne», а також ще три українські телеканали пов’язують із лідером Опозиційної платформи «За життя» Віктором Медведчуком, котрий є кумом президента РФ Путіна.

Голова Верховної Ради закликав Службу безпеки України в межах своїх повноважень відреагувати на, за його словами, «брутальне порушення законів України», а Національну раду з питань телебачення та радіомовлення — негайно провести засідання, на якому розглянути питання щодо позбавлення антиукраїнських ЗМІ ліцензій на мовлення. Глава парламенту також звернувся до Президента України та секретаря Ради національної безпеки і оборони із вимогою терміново зібрати засідання РНБО і відреагувати на звернення Верховної Ради України щодо накладення санкцій на телеканали «112 — Україна» і «NewsOne» від 4 жовтня 2018 року. «Вони вбили 13 тисяч українців, а тепер хочуть про це «поговорити!», — підкреслив А. Парубій.

«Я переконаний, що телеміст не має відбутися. І ми повинні змобілізувати усі сили: і Президент, і уряд, і Верховна Рада України, щоб не допустити проведення цього телемосту», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Вибори за відкритими списками

Вирішальним днем у парламенті буде четвер. Верховна Рада може вийти на прийняття остаточного рішення щодо проекту Виборчого кодексу у четвер, 11 липня, заявив А. Парубій. «Порадившись із комітетом, як передбачаю, що зможемо вийти на прийняття рішення 11 липня об 11 годині, — сказав він. — Це буде заключне рішення Верховної Ради нинішнього скликання». Глава парламенту закликав депутатів мобілізуватися у цей день.

Водночас Голова Верховної Ради зауважив, що після прийняття Виборчого кодексу у четвер парламент має ухвалити низку інших законопроектів, зокрема, про заручників, про внесення змін до деяких законів щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби, про військове капеланство.

Окрім того, 11 липня, Верховна Рада планує розглянути законопроект про повну середню освіту, а також внести зміни до закону про держбюджет-2019 щодо виділення додаткових коштів на Державну програму про підтримку вугільної галузі для погашення заборгованості із виплати зарплати шахтарям. А також проекти законів про альтернативні джерела енергії (щодо сонячних електростанцій), щодо системи державного управління у книговидавничій сфері, про підтримку високогірних населених пунктів та інші.

Зупинити спецоперацію Кремля

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко висловив думку, що поступове захоплення кумом Путіна Медведчуком інформпростору в Україні і пропаганда дружби з Росією на його чотирьох телеканалах — це «розроблена в Кремлі операція спецслужб». Винним у цьому політик вважає попереднього Президента Порошенка. «Купівля інформаційних каналів в Україні — це розроблена в Кремлі операція спецслужб за гроші ФСБ та «Газпрому». Медведчук — виконавець цієї спецоперації, яка ставить собі за мету підрив країни зсередини», — заявив О. Ляшко. Політик закликав Президента Зеленського негайно зібрати членів РНБО і покласти край планам Кремля.

Лідер фракції Блок Петра Порошенка Артур Герасимов запропонував провести спеціальне засідання Верховної Ради, яке має чітко й однозначно відреагувати на інформаційну агресію проти України. Він закликав владу, Президента В. Зеленського, РНБО, СБУ зробити все можливе, щоб такого телемосту не відбулось. «Телеканал «NewsOne» анонсував проведення телемосту з ворожим пропагандистським телеканалом «Росія 24», — відзначив А. Герасимов. — З каналом країни окупанта, який виправдовує окупацію частини України, виправдовує вбивства українських військових і заборонений в Україні».

А. Герасимов також звернувся до керівництва Верховної Ради — терміново запросити керівництво Нацради з питань телебачення та радіомовлення, щоб отримати інформацію про те, які заходи і процедури вона застосовує для протидії поглинання українських телеканалів країною-агресором. А до Антимонопольного комітету — з вимогою терміново розглянути процедуру придбання цих телевізійних каналів.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк назвав те, що відбувається у вітчизняному інформаційному просторі, — «злочинною бездіяльністю» попередньої влади та вищого керівництва. «І за це треба нести відповідальність», — наголосив політик. Водночас, на його погляд, завершення роботи нинішньої каденції Верховної Ради свідчить про те, що, «незважаючи на все, українська держава вижила і зберігає стабільність». На думку О. Березюка, новий парламент не повинен повертатися до Мінських угод, а має прийняти новий закон про тимчасово окуповані території Донбасу.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар (фракція «Народний фронт») також заявила, що ініціативі проведення телемосту із каналом «Росія 24» повинна дати оцінку Нацрада з питань телебачення та радіомовлення. «І має попередити, що ці (російські. — Ред.) телеканали заборонені законом України для трансляції та ретрансляції в країні, — наголосила В. Сюмар. — Фактично це є ретрансляція продукції забороненого в Україні каналу. Очевидно, що потрібно зібрати Національну раду для того, щоб вона попередила канал, чим це загрожує... Це загрожує попередженнями, штрафами і зрештою відбором ліцензії». Фракція «Народний фронт» також розповсюдила заяву із вимогою негайного введення санкцій проти телеканалів «112 Україна» та «NewsOne», що було передбачено Постановою Верховної Ради.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко висловила думку, що так званий телеміст є свідченням того, що на нашу державу готують сильну інформаційну атаку. «Відвернути її можливо, головне — діяти негайно, — заявила Юлія Тимошенко. — І головний удар по Україні — це чергове розгортання гібридної війни. Удар, який зараз готують завдати інформаційно, відвернути можливо. Рішення знаходяться в РНБО, яка, слава Богу, повністю контролюється новим Президентом». Тоді як Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, за її словами, «досі повністю контролюється Порошенком». Ю. Тимошенко також наголосила на потребі негайно виводити бюджетний процес із колапсу. «Внаслідок бездарного управління країною та хаосу ми маємо сім мільярдів гривень дефіциту держбюджету, — відзначила політик. — Це означає, що втрачена керованість бюджетними процесами, у нас продовжують накопичуватися внутрішні короткострокові запозичення, як сніжна куля, зокрема і в НБУ». Парламентарій вкотре наголосила, що треба дати можливість Президенту призначати відповідальних людей на відповідні посади та нарешті взяти ситуацію під контроль.

Шукати те, що об’єднує, а не роз’єднує

Під час виступів від фракцій Олександр Вілкул (фракція Опозиційного блоку) закликав депутатів не спекулювати на питаннях мови, віри, історії, які роз’єднують українців. На його думку, схвалення Виборчого кодексу не має жодного сенсу, бо наступні парламентські вибори відбудуться ще за старою виборчою системою, хоча фракція Опозиційного блоку заявила, що підтримуватиме голосування за Виборчий кодекс.

Про бойкот телеканалів

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко звернулася до політиків із закликом оголосити бойкот телеканалам «NewsOne» і «112 — Україна» у відповідь на заяву «NewsOne» провести телеміст з російським телеканалом «Росія 24» і не приходити на ефіри цих телеканалів.

«Я щаслива, що знаходжуся в «чорних списках» цих телеканалів і жодного разу не отримувала від них запрошення на ефіри. Вважаю це знаком якості, — сказала політик, звертаючись до колег-депутатів. — Доведіть не словом, а ділом те, що для вас щось означають цінності. Не ходіть на ці телеканали».

Парламентарій також закликала Нацраду з питань телебачення і радіомовлення ухвалити рішення для недопущення проведення телемосту. «Вони не мають права знову займати імпотентну позицію», — вважає І. Геращенко.

Найближчим часом Президент прийме рішення

Представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук повідомив, що зранку триває нарада у Президента України, на якій обговорюють питання інформаційної безпеки у державі.

«Найближчим часом Президент України прийме рішення, яке спрямоване на захист національної і в т. ч. інформаційної безпеки України, — сказав Р. Стефанчук. — Президент України докладе всіх зусиль, щоб припинити будь-які спроби розпалювання агресії, ворожнечі, й це буде припинено одразу на корені. Але для цього потрібна співпраця. Щодо питань злагоди, національної єдності українців — це головний пріоритет Президента України».

Стосовно підписання Президентом схваленого парламентом законопроекту про тимчасові слідчі комісії, Р. Стефанчук зазначив, що глава держави розуміє складність і важливість цього документа, однак потребує ще певного часу для його вивчення.

«Рішення буде оприлюднено найближчим часом, — заявив Р. Стефанчук. — Президент ще раз підкреслює свою готовність до співпраці з Верховною Радою, він підписує всі законодавчі ініціативи, які є надзвичайно нагальними, які стосуються європейського напрямку України і т. д. Водночас ми вкотре просимо на Погоджувальній раді — дати можливість Президентові України реалізувати його конституційне право щодо кадрових рішень, на які він має право відповідно до Конституції України».

Водночас представник Президента відзначив, що деякі президентські законодавчі ініціативи, які було внесено до Верховної Ради, на жаль, вже втрачають свою актуальність, зокрема, щодо введення енергетичного ринку та інші питання. «Але ми сподіваємося, що всі зміни до енергетичного ринку, і зокрема, щодо сонячних електростанцій, будуть підтримані», — сказав Стефанчук. Він також звернувся до парламенту з проханням розглянути невідкладно законопроект щодо відповідальності депутатів за кнопкодавство.

Р. Стефанчук також повідомив, що цього тижня Президент вніс до парламенту ще один законопроект щодо запуску Вищого антикорупційного суду — щодо підсудності розгляду справ, а невдовзі подасть до парламенту ще одну законодавчу ініціативу — про розширення суб’єктів, які підлягають люстрації, включаючи Президента, народних депутатів та всіх вищих посадових осіб в Україні.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів у своєму виступі відзначив, що український парламент завжди був і є центром єдності і цінностей держави Україна. Урядовець підтримав заяви Голови Верховної Ради Андрія Парубія та Першого заступника глави парламенту Ірини Геращенко щодо рішень Нацради з питань телебачення і радіомовлення стосовно інформаційної безпеки держави. «Якщо Нацрада не прийме таке рішення, то Верховна Рада у четвер може прийняти відповідне рішення, — сказав С. Кубів. — У нас триває війна з агресором Росією — 30 тисяч людей з інвалідністю, 1 мільйон 700 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Дії мають бути гідними».

Віце-прем’єр також, апелюючи до історичного досвіду, закликав депутатів позбутися нині чвар.

Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан звернувся до парламенту з проханням затвердити постанову про штатну чисельність контролюючого органу.

Під час виступів від комітетів, зокрема голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко запропонував у четвер розглянути по два нагальні законопроекти від кожного парламентського комітету. А голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко закликала парламент, уряд та Президента у обстоюванні національних інтересів діяти спільно, як у єдиній команді, в одній «національній збірній».

На початку Погоджувальної ради А. Парубій привітав із Днем Військово-Морських Сил, який відзначається в Україні у першу неділю липня. Голова парламенту наголосив, що, на жаль, у російській неволі зараз ще перебувають 24 українські моряки, і зазначив, що пишається стійкістю і мужністю моряків. «Вірю, що вже скоро вони повернуться додому, — підкреслив він. — Так само я переконаний, що настане час — і українські військові моряки повернуться до Криму, відновлять і зміцнять наші військово-морські бази на півострові».