21-й саміт Україна—ЄС, який відбувся у понеділок у Києві, завершився підсумковою спільною заявою президентів України, Європейської Ради та Єврокомісії Володимира Зеленського, Дональда Туска і Жан-Клода Юнкера. У документі Євросоюз засудив практику спрощеної видачі російських паспортів українським громадянам на непідконтрольних територіях і заявив: «ЄС і його міжнародні партнери можуть вдатися до кроку щодо невизнання російських паспортів, видача яких суперечить Мінським угодам». 

Сторони висловили «глибоку стурбованість щодо ескалації у Керченській протоці й Азовському морі та стосовно порушення Росією міжнародного права». Окрім того, Брюссель підтвердив позицію визнання європейських прагнень України та привітав наш європейський вибір, як це закріплено в Угоді про асоціацію.

У підсумковій заяві саміту Україна—ЄС, яка оприлюднена на сайті Президента України, європейські лідери наголосили й на успіхах нашої країни за попередні роки. Йдеться, зокрема, про безвізовий режим, прогрес у процесі імплементації реформ у таких сферах, як охорона здоров’я, децентралізація, пенсійне забезпечення, державне управління, державні закупівлі. Сторони домовилися про важливість прискорення цих зусиль, зокрема в боротьбі з корупцією.

Брюссель також підтвердив роль України як стратегічної держави для транзиту газу, що забезпечує його доступне, безпечне і стійке постачання до ЄС. У цьому контексті Євросоюз підтвердив готовність брати участь у тристоронніх переговорах за сприяння Європейської комісії стосовно договірних рамок для транзиту газу до ЄС після 2019 року. 

Президенти домовилися покращувати сполучення між Україною, ЄС та іншими країнами Східного партнерства з метою сприяння торгівлі, подальшого розвитку безпечних і стабільних транспортних зв’язків та підтримки міжлюдських контактів. У ЄС заявили, що готові виділити Україні черговий транш програми макрофінансової допомоги в розмірі 500 мільйонів євро після виконання необхідних умов.

Європейські політики вкотре рішуче засудили очевидне порушення суверенітету і територіальної цілісності України та незаконну анексію Криму й міста Севастополя Росією. Вони закликали Москву негайно звільнити всіх незаконно затриманих та ув’язнених наших громадян на півострові та в РФ. У спільній заяві також ідеться, що ЄС залишається повністю відданим політиці антиросійських санкції через агресію проти України.

Стосовно катастрофи МН17 президенти наголосили, що очікують на дієве притягнення до відповідальності винних у цій трагедії, та закликали РФ визнати свою відповідальність і співпрацювати повною мірою з тим, щоб відновити справедливість.

Окрім цього, Україна та ЄС підписали низку двосторонніх документів, інформує прес-служба глави нашої держави. Було укладено додаткову угоду, яка передбачає збільшення на 10 млн євро (і тепер ця сума становитиме 60 млн євро) обсягу фінансування ЄС для розширення діяльності в регіонах, що межують з Азовським морем. На сферу технічного співробітництва Євросоюз виділить 44 млн євро. 10 мільйонів євро передбачено на фінансування заходу «Підтримка громадянського суспільства та культури».

Також підписано угоду про фінансування заходу «Антикорупційна ініціатива — друга фаза», загальний бюджет якої 22,9 млн євро. Підписано угоду, що передбачає фінансування у розмірі 40 млн євро другої фази проекту «U-LEAD» в Україні, спрямованої на стимулювання реалізації реформи децентралізації. Отож Київ та Брюссель підписали п’ять секторальних угод на суму майже 120 млн євро.