Намір українського телеканала NewsОne провести разом з державним каналом РФ «Россия» телеміст «Надо поговорить» підняв на новий рівень тему інформаційної війни на тлі можливого російського реваншу в нашій країні. Про те, як починалася ця історія, «Голос України» розповідав у минулому номері. І хоча від проведення анонсованого телемарафону NewsОne відмовився ще у понеділок «у зв’язку з інформаційною кампанією проти своїх журналістів, погрозами нападу на канал і використанням його імені в передвиборній кампанії низки українських партій», запущений ним бумеранг «мирної ініціативи» таки долетів до відповідних органів і... обіцяв повернутися.

Увечері 8 липня РНБО за дорученням Президента України провела нараду з питань забезпечення інформаційної безпеки. За її підсумками, як повідомляє сайт Радбезу, було дано низку доручень, зокрема, СБУ й Нацполіції щодо забезпечення національної інформаційної безпеки з неухильним дотриманням свободи слова.

Секретар РНБО Олександр Данилюк написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що деталі зустрічі не розголошуються через таємницю. «NewsОne скасував так званий телеміст, але це не кінець інформаційної війни. Тому наша робота триває», — резюмував він.

Того ж дня Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ зареєструвала провадження щодо замаху на вчинення держзради через підготовку телеканалом NewsОne телемосту з РФ. А ближче до вечора оприлюднив інформацію про фінансові джерела підозрюваного. За даними Луценка, один із бенефіціарів українського телеканала NewsОne є співвласником російського «Промсвязьбанка», через який Кремль фінансує війну проти України.

У своєму пості у Фейсбуці Генпрокурор зазначив, що ця інформація є достатньою для скликання РНБО і запровадження санкцій проти пов’язаного з тероризмом телеканала. Санкції, зокрема, передбачають анулювання ліцензій, заборону користування радіочастотним ресурсом України, припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування.

Своєю чергою на сайті телеканала NewsОne його офіційний власник, народний депутат від «Опозиційного блоку» Тарас Козак спростував слова Юрія Луценка про його зв’язки з російським «Промсвязьбанком», через який фінансується оборонне замовлення РФ. Він заявив, що є єдиним власником телеканала (надав виписку з Держреєстру), а слова Генпрокурора розглядає як штучне створення підстав для застосування санкцій проти NewsОne і закриття його за політичними мотивами.

Тим часом слідчим Головного слідчого управління в рамках справи про замах на держзраду доручено допитати власника канала Тараса Козака й генпродюсера Василя Голованова. Про це поінформувала прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган.

Учора Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на позаплановому засіданні вирішила провести позапланову виїзну перевірку телеканала NewsОne (ТОВ «Новини 24 години») у зв’язку із заявами канала про плани провести телеміст із забороненим до трансляції на території України російським телеканалом «Россия».

«Ми ініціюємо позапланову виїзну перевірку телеканала, зокрема за фактом заяв, що пролунали в анонсах запланованого телемосту з російським телеканалом, під час яких українців неодноразово називали фашистами. Якщо ми доведемо факти розпалювання ворожнечі — це буде вже друга санкція до телеканала, яка дозволить нам звернутися до суду щодо анулювання ліцензії», — сказав член Нацради Сергій Костинський.

Раніше в коментарі УНІАН він зазначив, що чинний закон передбачає дуже складну процедуру з анулювання ліцензій мовників, навіть після кількох порушень ними українського законодавства.

«Сьогодні законодавство не дозволяє відкликати будь-яку ліцензію телеканалів за пропаганду органів держави-агресора, за розпалювання ворожнечі, за фейкові новини. Через це ми плануємо звертатися до парламенту, вносити ці зміни до законодавства, щоб Нацрада могла оперативно й жорстко реагувати не попередженнями, не штрафами, а саме припиненням дії ліцензії за цими фактами», — пояснив член Нацради.

Нацрада також вирішила створити робочу групу з питань захисту інформаційного простору за участю СБУ, НАЗК, НБУ, МВС, Мінінформполітики та інших органів державної влади.