П’ять років тому 12-літній Назар Ломачинський (на знімку) приніс додому матку мурахи і заявив про намір виростити мурашину сім’ю.

Мама Олена, ясна річ, від цієї ідеї у захваті не була, та коли побачила, що Назар хоче займатись серйозною дослідницькою роботою, підтримала його. Придбали все необхідне для утримання мурах і досліджень. Згодом у сина з’явились друзі в Інтернеті і навіть невеличкий бізнес!

На жаль, той перший досвід не вдався. Маленькі мурахи з’явились, але виростити сім’ю підліток не зміг. Вона загинула. І Назар зрозумів, що перш ніж вдаватись до експериментів, слід поглибити свої знання. Юнак живе у невеличкому селищі прифронтового Попаснянського району, можливості консультуватись із науковцями не було, тож зібрав інформацію в Інтернеті — і знову завів мурах.

Це досить цікаві створіння. Спочатку матка відкладає яйце, яке мурахи доглядають, годують і чистять. За 28—30 днів народжуються малюки. За цим процесом можна спостерігати крізь прозорі стіни ящиків-«вольерів», в яких живуть мурахи. А наука, що їх вивчає, називається мірмекологією.

Назар почав відвідувати Малу академію в Сєвєродонецьку, брати в участь у виставках, хакатонах, написав роботу «Вивчення та удосконалення мурах виду Messor structor». Його «мурашина тема» завжди викликала інтерес і подив у ровесників, але послідовників поки що не знайшла. Назар Ломачинський залишається єдиним на Луганщині, хто тримає мурашині ферми. Сьогодні у нього вдома живе приблизно чотири тисячі мурах! Хлопець створює для них належні умови: невелике світло та правильне харчування. Перевагу віддає личинкам жуків і тарганам. Годує свою «череду» раз на добу, а також напуває її.

Нині юнак закінчує другий курс Сєвєродонецького хіміко-технологічного технікуму. Професію електрика обрав не випадково. По-перше, любить працювати з різним приладдям, по-друге, готується до серйозної наукової роботи. Після закінчення технікуму планує перетворити місцевих мурах Messor structor на захисників лісів та садів.

Назар досить цілеспрямована й обдарована людина. Займається водним спортом і вже за крок до отримання звання майстра спорту. Днями у складі команди області вирушає на Черемош на всеукраїнські змагання зі сплаву на байдарках. Хто доглядатиме за мурашиною фермою? Мама.

Луганська область.

Фото надано Оленою Ломачинською.