Нацбанк збирається лібералізувати валютні операції аж до вільного руху капіталів

Національний банк скасував усі обмеження на репатріацію дивідендів для покращення інвестиційного клімату в нашій державі. Як повідомляють у НБУ, такий крок було передбачено дорожньою картою з валютної лібералізації. Отже, з 10 липня бізнес з іноземним капіталом більше не обмежуватиметься лімітом на перерахування дивідендів за кордон або на рахунки нерезидентів в Україні у розмірі 12 млн євро на місяць для однієї юридичної особи.

Насамперед такі послаблення зачіпають інтереси працюючих в Україні потужних виробництв. Якщо невеликі вписувалися в чинні донедавна ліміти, то, приміром, компаніям з іноземним капіталом і величезними доходами, аби вивести свої значні дивіденди за кордон, що перевищували суму обмеження, доводилося викручуватися, шукати обхідні шляхи. Нинішній крок можна вважати такою собі приманкою для інвесторів. Мовляв, приходьте на ринки України, вкладайте свої капітали, а ми не чинитимемо перепон для ведення тут бізнесу і виведення ваших прибутків за кордон!

Варто згадати, що раніше необхідність запровадження лімітів у 12 млн євро пояснювалася бажанням не допустити вимивання валюти з України. Нині ж НБУ наголошує, що чергове послаблення не матиме негативних наслідків для макрофінансової стабільності. Адже в першому півріччі бізнес перерахував за кордон не надто багато грошей — лише 1,27 млрд дол. дивідендів, з яких 1,07 млрд — за рахунок купленої валюти. Це на 20% і 14% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Тобто, йдеться в повідомленні Нацбанку, репатріація дивідендів загалом не чинить істотного впливу на ринок, адже купівля валюти з цією метою становить приблизно 4% від загального попиту клієнтів банків на іноземну валюту.

Скасування ліміту на репатріацію дивідендів є третім суттєвим валютним послабленням за останні три тижні. Раніше НБУ скасував вимогу щодо обов’язкового продажу надходжень в іноземних грошах і ліміт на фінансування представництв українського бізнесу за кордоном.

Загалом від початку року Нацбанк скасував уже понад 30 обмежень на валютному ринку. Як зазначається, валютна лібералізація триватиме й надалі відповідно до темпів поліпшення макроекономічної ситуації. Її кінцева мета — вільний рух капіталу.