Проте Берлін наполягає і на збереженні транзиту газу територією України.

Про це міністр економіки ФРН Петер Альтмаєр днями заявив в інтерв’ю виданню Bild. Він запевнив, що «Північний потік-2» не зробить Берлін залежним від Москви, а лише забезпечить Німеччині економічну вигоду.

Також, опікуючись диверсифікацією енергетичних потоків, Німеччина надає значну увагу спорудженню терміналів для сланцевого газу із США. «Ми не робимо себе залежними від РФ, — сказав міністр. — Ідеться про скорочення маршрутів постачання і створення нових структур для цього, оскільки в наступні роки наша потреба в газі істотно зросте. З виходом із вугільного та атомного потоків ми покладатимемося на більшу кількість газових електростанцій упродовж перехідного періоду. Але ми рішуче виступаємо за те, щоб транзит газу через Україну зберігся», — сказав Петер Альтмаєр в інтерв’ю газеті Bild.

Раніше і канцлер Ангела Меркель неодноразово заявляла, що збереження транзиту російського газу через українську ГТС і питання реалізації проекту «Північний потік-2» — ланки одного ланцюга.

Тим часом чимало експертів вважають проект «Північний потік-2» не лише комерційним, а й політичним, до того ж він ініційований ФРН. А головним мотивуючим чинником, котрий стоїть за цією ініціативою, є намір німецької влади перетворити ФРН на центр торгівлі газом.

Цей намір цілком прогнозований, оскільки курс на політику «зеленої революції», відновлювані джерела енергії, котрі запроваджуються у національну енергетичну структуру, вимагають великих затрат, зокрема субсидій для тих, хто реалізовує ідею. Як і відмова від атомних електростанцій та скорочення вугільної генерації. На зміну їм приходять, зокрема, й газові турбіни. Тому, відповідно, потреба в газі інтенсивно зростатиме.

Експерти вважають, що для забезпечення попиту на вуглеводні уряд ФРН підтримує газові проекти — спорудження нових терміналів для регазифікації скрапленим газом чи нових транзитних маршрутів. Крім забезпечення власних потреб, така промислова політика робить Німеччину основним газовим хабом Європи, перевалочним центром, посилюючи також позиції країни в складі ЄС.

Берлін.