Президент Сербії Александр Вучич не раз заявляв, що на найближчому з’їзді нині правлячої в країні Сербської прогресивної партії, головою якої він є, оголосить про те, що залишить партійні справи і зосередиться на справах державних. Уже відомий місяць проведення партійного форуму — грудень, до порядку денного якого внесено й організаційне питання.

Проясняються й імена тих, хто претендуватиме на посаду голови впливової політичної організації. Сербська газета «Новини» стверджує, що це —прем’єр-міністр Ана Брнабич, міністр внутрішніх справ Небойша Стефанович і мер міста Нови Сад Мілош Вучевич, який зараз є одним із партійних заступників Александра Вучича. У другому ряду претендентів  називаються активісти Сербської прогресивної партії Нікола Селакович, Марко Гурич та Йоргованка Табакович. Видання не виключає, що ближче до з’їзду про свої амбіції можуть заявити й інші заступники Вучича.

Ця посада відкриває гарні можливості для кар’єрного зростання. Наприклад, стати прем’єр-міністром. Якщо, звісно, Прогресивна партія переможе на чергових парламентських виборах.

Із чим пов’язане рішення Александра Вучича залишити партійну рутинну роботу, видання не повідомляє. Але раніше всі у Сербії відзначали, що президент працює в надто напруженому режимі й не раз з’являвся на публіці дуже втомлений. Його вимотують численні протести й вимоги опозиції, а ще більше — безрезультатні й нескінченні переговори з лідерами Приштини. До цього слід додати міжнародні зустрічі, перемовини з лідерами сусідніх країн, турботи про збройні сили Сербії й ще тисячі «дрібних» питань, які доводиться вирішувати президентові.

Александр Вучич справді втомився. І відставка з посади лідера політичної партії значно розвантажить його графік роботи.