Будівельна афера набирає обертів, або Нас не чують, нас не бачать, з нами не розмовляють

Редакційна пошта принесла чергове послання. І не звернути на нього увагу ми просто не могли, адже це давні наші знайомі — мешканці Кам’янця-Подільського Хмельницької області. І знову з проханням про допомогу. Свого часу — у травні 2013-го — газета вже рятувала їх від зазіхань на двір, дитячий майданчик, футбольне поле («Голос України» за 15 травня 2013 року, № 88 (5588). У результаті нашого виступу було зупинено афери зі зведенням у дворі будинків спочатку дев’ятиповерхівки, а потім церкви Московського патріархату. Та, схоже, декого не вгамуєш. Не дає їм спокою ласий шматок чужого двору. Втім, читаймо лист.

«За великим рахунком, чиновники зазіхають на наші конституційні права на дозвілля та відпочинок, яких нас уже вкотре хочуть позбавити», — пишуть мешканці. І зауважують, що зоною відпочинку, яку вони створили власними зусиллями, користувалися не лише мешканці прилеглих будинків, а й численні сусіди.

Нині ж знову зайшла мова про зведення тут, на цьому ж дитячому спортивному майданчику, дев’ятиповерхового житлового багатоквартирного будинку. І тривають ці спроби захопити чужий життєвий простір ще з далекого 2004-го, коли тодішній міський голова Олександр Мазурчак здав в оренду дитячий спортивний майданчик (єдиний на все селище Смірнова) — 0,35 га ПП «Віват».

Згодом якимось незбагненним чином цю ж ділянку виділили під зведення дев’ятиповерхового житлового багатоквартирного будинку. Затим оренду продовжили вже до 2029 року. Отож, починаючи з 2010-го громада житлового масиву тільки те й робить, що обстоює свої права та активно бореться за збереження дитячого майданчика. Самих лише підписів проти забудови зібрали 305!

У 2016—2018 рр. настало тимчасове затишшя, бо міська влада дозволила добудувати іншу багатоповерхівку, що стояла багато років довгобудом з іншого боку двору. Цікаво, що однією з умов було облаштування дитячого майданчика сучасними тренажерами, гірками та гойдалками. А місцева преса навіть написала про те, що на спортивний майданчик буцімто були виділені гроші, а територію навіть розпланували, вкопали стовпчики.

Однак уже у квітні 2019 року, перед президентськими виборами, забудовник «Капітал-Буд сучасне будівництво», директором якого є Валерій Каніцький, почав активно готуватися до спорудження висотки. Знесли футбольне поле, поставили вагончики, паркан і перекрили частину дороги, що веде до гаражів. Важка техніка проходить біля будинку, який осідає: вже з’явилася тріщина.

На вимогу мешканців припинити будь-які будівельні роботи не реагують. Міський голова Михайло Сімашкевич годує обіцянками. Неодноразово вони приходили на сесії міської ради з проханням не віддавати цей шматочок землі під забудову, а залишити його дітям.

І от у квітні на зборах виконавчого комітету міський голова Михайло Сімашкевич привселюдно запевнив, що дав розпорядження створити комісію для перевірки законності будівництва. Вона мала розпочати роботу на початку травня. Та цього не сталося. Мало того, жодного письмового наказу щодо створення комісії не видано.

І насамкінець процитуємо кілька рядків із листа: «Ми зверталися в усі інстанції міста, ми писали Президенту, до Генеральної прокуратури, МВС... Було відправлено безліч листів і скарг. Усе марно: нас не чують, нас не бачать, з нами не розмовляють. Нещодавно натрапили на одкровення народного депутата Володимира Мельниченка, який пише, що перед ним нові складні завдання, які вимагають ухвалення виважених рішень. Отож, якщо взяти до уваги, що ми — його виборці, то ще одне, не дуже складне, завдання поставимо перед ним і ми. Попросимо допомогти зберегти наш зелений куточок, наш спортивний майданчик! Раз і назавжди зупинити нищення нашої зони відпочинку і більше ніколи не насаджувати висоток там, де відпочивають діти. Це, думаємо, в його силах. Сподіваємося, народний депутат України, прочитавши наше звернення в газеті Верховної Ради, зробить потрібні висновки».

Мешканці будинків по вул. Хмельницьке шосе, 19, 19а та Чехова, 45, 45в.

Загалом 305 підписів.

Кам’янець-Подільський Хмельницької області.