Керівник військово-патріотичного клубу полковник Василь Касьян, голова Стодулинецької ОТГ Любов Голубенко.

Хлопчики й дівчатка на радощах просили ще приїжджати. А що кажуть військові?

Військово-патріотичний клуб «Свій», ініціатор заходу, об’єднує офіцерів Повітряних сил, які нині служать, а також тих, хто вже в запасі. Його керівник полковник Василь Касьян каже, що мають досвід організації таких вишколів для учнівської молоді. Працювали з вихованцями окремих шкіл-інтернатів краю. А ось з ОТГ співпрацю налагодили вперше.

«А тепер керуйте, офіцери!»

Дві ОТГ — Барська міська (Барський район) і Стодулинецька сільська (Жмеринський район) організували учнів для участі в заході з військовими. Організували дітей, які залишилися в селах на канікулах. Участь брали також ті, хто приїхав до родичів на канікули з міст. Йдеться про п’ять населених пунктів — Стодульці і Мельники Жмеринського та Глинянка, Антонівка, Широке Барського району.

Місцем проведення обрали село Мельники, воно лежить на межі названих районів. Особливість його в тому, що там залишилася тільки одна-єдина жителька.

— Коли вихідці з Мельників, які нині проживають в інших містах і селах, дізналися, що сюди прибудуть військові і діти, приїхали подивитися, що воно буде, заодно провітрити батьківські оселі, — каже голова Стодулинецької ОТГ Любов Голубенко. — А починалося все з того, що до нас звернулися військові. Раніше жодного разу не доводилося організовувати такі заходи. Чужі діти — це дуже велика відповідальність. Особливо коли поруч військова техніка. До того ж розраховували на присутність 40—50 хлопчиків і дівчаток, а їх насправді зібралося втричі більше.

ОТГ зібрали ще й учасників художньої самодіяльності. Разом із ними виступили й діти. Після того Любов Голубенко звернулася до гостей: «А тепер керуйте, офіцери!».

Не стихав двигун БРДМ

Військові приїхали з технікою, привезли частину майна, зразки відпрацьованих мін, снарядів, обладнали тир для стрільби з малокаліберної гвинтівки. Організували гру у страйкбол. Навчили дітей прокладати дротовий зв’язок у польових умовах. Менш цікаво їм було копати окопи, але все одно старалися. Утім, чи не найбільшу цікавість викликала їзда на бойовій розвідувально-десантній машині (БРДМ).

Василь Касьян каже: техніка належить клубу «Свій». Її відремонтував і вдосконалив учасник їхнього клубу полковник Олександр Золін. Він перебував за кермом. Війну на Донбасі пройшов у найскладніший період 2014-го. Разом із ним приїхав з Вінниці син-шестикласник із школи № 33 Тимофій.

— Дітям цікава така техніка, — каже Олександр. — Тут багато чого незвичного. Майже всі говорили, що вперше їдуть у БРДМ.

П’ятеро військових представили дітям обладнання для пошуку і порятунку екіпажів повітряних суден. Старший лейтенант Олег Сіроха служить у рятувально-парашутній групі спеціального призначення Центру пошуково-рятувального забезпечення польотів авіації ЗСУ.

— Ось цю станцію ми називаємо «комарик», — розповідає старший лейтенант. — Бо пищить. Вона призначена для автоматичного подання сигналу з місця аварії літака чи гелікоптера. Військовий показав також інше обладнання, продемонстрував складання парашута.

Один із його групи пояснював дітям, яку назву має представлене на столику мінно-вибухове озброєння. Наголошував, що дітям категорично заборонено діставати його в разі виявлення. Про такі знахідки необхідно одразу повідомляти дорослих.

— Це був мій найщасливіший день, — ділився один хлопець з іншим.

Фразу випадково почув полковник Касьян, який проходив поряд. Побачивши його, юнаки поспішили запитати: «А ви ще будете запрошувати?»

Полковник каже, що військові мали б частіше спілкуватися з дітьми. Такі зустрічі — запорука виховання патріотизму в молоді. «Починати варто з контакту з громадами, — наголошує полковник. — Особисто переконалися — така співпраця ефективна».

Вінницька область.

P.S. Учасники клубу «Свій» висловлюють щиру подяку командуванню Повітряних сил, зокрема заступнику командувача генерал-майору Віктору Кириченку за безпосередню участь в організації заходу, а також низці громадських організацій, які сприяли його проведенню.

Фото автора.