Мал. Віктора СТАРОВА.

Листи з Донецька

Ветерани афганської війни жартують, що бійці тамтешніх племен народжуються з автоматом у руках... Ватажки «ЛНР»/«ДНР», схоже, шкодують, що в них під рукою немає таких бойовиків, оскільки з нащадків шахтарів, металургів, будівельників та інших мирних місцевих жителів вояки ніякі: тільки що, здаються в полон або драпають при перших вибухах мін і снарядів, тільки п’яти мигтять. А де взяти бійців на кшталт пуштунів? Коли вони народжуватимуться?

Однак ватажки псевдореспублік підійшли до розв’язання цього завдання по-більшовицькому: не чекати милостей, а самим вирощувати бойовиків. Почали вони з дитячих садків, де змалку почали обробляти підростаюче покоління. У дитячих садках на стінах, де раніше висів портрет Леніна, тепер красується зображення покійного ватажка «ДНР». Але найбільше уваги приділяється школам, де діти — нарівні з арифметикою — студіюють військову справу: ходять строєм, вивчають автомати, кулемети, міномети... Загалом, за Маяковським: «Должны уметь мы целиться, уметь стрелять». Інакше кажучи, іти в окопи й убивати людей — своїх співвітчизників.

Щоправда, не пояснюють, за що воювати, просто готують бойовиків, яким думати зовсім не потрібно. Стріляй, і все. Треба сказати, що вирощуванням майбутніх бойовиків школами справа не обмежується, для її продовження ватажки невизнаних республік вирішили створити молодіжну організацію за назвою «Молода гвардія, юнармія».

Тут уже не просто на картинках вивчають будову зброї, а й учать стріляти, рити окопи, копати бліндажі й багатьох інших військових премудростей. За ідеєю, «молодогвардійці» мають стати такими, щоб у військовій справі не поступатися афганським пуштунам або палестинцям, стріляти без промаху й убивати без жалю.

Усе це, на жаль, не нове, вже були в історії прецеденти, коли з молоді створювалися всілякі «югенди», які повинні були будувати тисячолітній рейх. Усім відомо, чим це закінчилося і яка доля ідеологів такого виховання.

Донецьк.