Російський державний телеканал «Россия-1» не скасував телемосту «Росія — Україна» під назвою «Надо поговорить» і анонсує його у своєму ефірі на сьогодні, 12 липня, 18:00 за московським часом. В анонсі на сайті каналу зазначено, що телеміст готувався спільно з українським телеканалом NewsOne, але той скасував програму через «погрози, які надходили його ведучим». «ВДТРК запросила російських та українських учасників — тих, хто планував узяти участь у телемості, — до студії телеканалу «Россия» в Москві», — йдеться у повідомленні.

Тим часом на сайті глави держави з’явилася заява Володимира Зеленського про те, що монополізація телевізійного простору людьми з проросійськими поглядами — неприпустима під час війни. Та зазначив, що це питання буде врегульовано на законодавчому рівні після обрання нового складу Верховної Ради. Раніше заступник глави ОП Кирило Тимошенко в коментарі «Детектору медіа» повідомив, що триває робота з розробки пакета законопроектів щодо медіаіндустрії.

Учора член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський розповів, що проведений моніторинг анонсу скасованого пропагандистського телемосту між телеканалом NewsOne і рупором пропаганди Кремля «Росія-1» виявив низку висловлювань, які мали всі ознаки цілеспрямованого розпалювання ворожнечі.

«Наш моніторинг показав, що і в анонсі телемосту були наявні вислови, які мали ознаки розпалювання ворожнечі, коли одну з категорій суспільства називали фашистами. Це абсолютно неприпустимо в ефірі українських телеканалів. Ми вивчатимемо ці матеріали. Вже є робоча група з перевірки. І я сподіваюся, що найближчим часом вона  буде проведена. І це вже буде друга перевірка телеканалу NewsOne саме з фактів, які мають ознаки розпалювання ворожнечі», — сказав Костинський.

Він нагадав, що НРУТРМ, якщо телеканал має систематичні порушення за однією статтею закону, має під час підтвердження цих порушень законне право звернутися в суд з вимогою анулювання викритого в порушеннях телеканалу ліцензії на телемовлення.