Об’єднання VladOperae.V. (Німеччина), Українсько-білоруська ініціативна група «Опера і діалог», Сєвєродонецький коледж культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва, а також Луганський обласний академічний український муздрамтеатр представляють новий міжнародний проект.

Минулого року Об’єднання VladOperae.V. здійснило у Сєвєродонецьку свій перший доволі масштабний міжнародний проект — на сцені українського музично-драматичного театру поставлено оперу «Дон Жуан». Вистава мала величезний успіх у глядачів і вдячність Луганщини за такий мистецький подарунок. Цього року в області здійснюється ще один міжнародний проект — «Музика і діалог». Його реалізує українсько-білоруська ініціативна група, яка утворилася під час проекту «Музику чути крізь стіни», коли ставилась опера «Дон Жуан». Незабаром у Сєвєродонецьку розпочнеться репетиційний період. Працюватимуть приблизно 80 музикантів і солістів з України, Німеччини, Білорусі, Вірменії, інших країн. А з 1 серпня розпочнуться концерти.

Головну ідею проекту «Музика і діалог» його автори визначили так: слухати і взаємодіяти. Тому починаючи з 22 липня протягом двох тижнів музиканти й співаки з України та інших країн у складі оркестру та хору, крім репетицій, проводитимуть публічні й закриті дискусії, розроблені спільно з локальними та міжнародними партнерами з числа представників громадянського суспільства. Репетиційний процес, концерти та додаткові заходи в різних куточках міста й області дадуть багатьом людям змогу взяти участь у живому обговоренні життєвих реалій.

Для авторів проекту важливо, що він реалізується в складному контексті регіону, що лежить на межі зони бойових дій. Тому спрямований він насамперед на об’єднання людей у спільних прагненнях створити інтелектуальне розвиваюче середовище і на те, щоб дати широкому загалу можливість відчути дух співпраці. Отож, команда просуває ідею діалогу в рамках культурних і соціальних проектів. Зокрема, відбудуться відкриті репетиції і заняття з вокалу для всіх, хто любить співати, бесіди з глядачами, зустрічі музикантів із мешканцями різних міст і селищ. Невеликі групи учасників проекту вирушать до Попасної, Валуйського, Щастя, Білокуракиного, Новоайдару, Сватового, Мілового, Старобільська, Троїцького, Марківки. Ці подорожі допоможуть створити простір, де люди матимуть змогу слухати і взаємодіяти одне з одним, а це надзвичайно важливо для кращого розуміння актуальних проблем України та пошуку їх розв’язання.

Луганська область.

Ілюстрація: music-and-dialogue.org