Літо традиційно зі спекотною погодою й зливами приносить в Одесу головний біль і для відпочивальників, і для міської влади, і для екологів. Йдеться про ненормативно очищені стічні води, які струмками стікають в акваторію Одеської затоки.

Для інформації: ненормативно очищені стоки — це стічні води, які перевищують припустимі концентрації забруднюючих речовин. Що своєю чергою призводить до порушення технологічних процесів очищення стічних вод, додаткового навантаження на очисні споруди, закупорення каналізаційних мереж. Ці стоки скидають передусім виробничі й промислові підприємства, заклади громадського харчування, автомийки.

Небезпека ненормативно очищених стоків у тому, що несанкціоноване скидання призводить до погіршення екологічної ситуації, забруднення поверхневих водойм, також вони можуть впливати на здоров’я людей, на стан мереж і очисних споруд.

А літні кафе й ресторани, які масово з’являються з початком курортного сезону, завдають не меншої шкоди, ніж стоки промислових об’єктів. Під час їх робочого циклу до міської каналізації потрапляють жири, рештки продуктів, хімічні засоби (наприклад, фосфатовмісні мийні засоби), засоби особистої гігієни. Звідти все це надходить на станції біологічного очищення стічних вод.

Парадоксально, але через це насамперед страждають самі власники закладів. Адже за певної температури жир твердіє, осідає на стінках труб, зменшуючи у такий спосіб прохідність мереж і створюючи постійні закупорки. Понад те, потрапляючи в міську каналізацію, жирові стоки кафе й ресторанів знижують пропускну здатність мереж. Вони не тільки створюють численні закупорки по всьому місту, а й є однією з причин підтоплення вулиць під час інтенсивних опадів.

Звичайно, усі ці стічні води, потрапляючи в міську каналізацію, направляються на станції біологічного очищення, де без застосування хімічно небезпечних реагентів, а тільки за допомогою біологічно активних мікроорганізмів здійснюється очищення стічних вод.

І контролювати, і карати

Передусім контроль над якістю, кількістю, режимом скидання стічних вод здійснює Одеська філія «Інфоксводоканал». Усі підприємства — і промислові, і громадського харчування — зобов’язані раз на квартал надавати філії «Інфоксводоканал» інформацію про кількість і якість стічних вод, що скидаються. Керівник підприємства відповідає за достовірність наданої інформації.

Такий контроль часом зустрічає нерозуміння, а іноді й саботаж з боку керівників підприємств. Основний інструмент для контролю стоків — це відбір проб стічних вод. Плановий відбір проб здійснюється водоканалом раз на два місяці.

«Інфоксводоканалу» надано право на позаплановий відбір проб у міру потреби за наявності інформації про порушення. За неповних шість місяців 2019 року «Інфоксводоканал» провів майже 800 відборів проб стічних вод.

Відбір проб здійснює представник «Інфоксводоканалу» у присутності представника підприємства. У разі відмови представника відбір проб здійснюється представником «Інфоксводоканалу» самостійно. Але й такі контрольні відбори проб зустрічають іноді жорсткий опір на деяких підприємствах Одеси.

Море не кращає

Останніми роками філія «Інфоксводоканал» фіксує погіршення якісного складу, збільшення кількості забруднень стічних вод, що скидаються споживачами в систему централізованої каналізації Одеси. 80 відсотків підприємств міста не виконують вимог щодо очищення стічних вод.

Очисні споруди Одеси вже працюють на межі своїх можливостей. І якщо не брати до уваги проблеми засмічення й аварій на міських каналізаційних мережах через перевищення жирових відкладень, то робота станцій біологічного очищення помилок не пробачає.

Щоб не допустити зупинення станцій біологічного очищення «Північна» й «Південна», активізуються відбори проб на суб’єктах господарювання. Проводиться активна роз’яснювальна робота з підприємцями.

Специфіка Одеси, на відміну від інших міст України, полягає в тому, що стічні води після очищення скидаються в море чи лиман. У зв’язку з цим на станціях очищення застосовується винятково біологічний метод очищення, без використання хімічних реагентів. Цей метод абсолютно безпечний для здоров’я людей, не чинить негативного впливу на санітарно-епідеміологічний стан морської води та її мешканців.

Однак істотний недолік біологічного методу очищення стічних вод — це чутливість до характеру забруднення стічних вод, особливо хімічними похідними.

Сьогодні зі зменшенням обсягу стічних вод спостерігається збільшення концентрації й агресивності забруднень, особливо тих, які погано піддаються біологічному окисненню. Цьому сприяло дедалі ширше використання в побуті й різних галузях промисловості синтетичних мийних засобів та інших хімічних засобів (наприклад салони краси, пральні, деякі офісні центри тощо), а також впровадження нових виробництв із використанням раніше невідомих реагентів і поява в стічних водах нових хімічних сполук.

Локальне очищення — порятунок від екологічної катастрофи

Хто зобов’язаний забезпечувати роботу локальних станцій очищення стічних вод? Однозначно, це обов’язок суб’єкта господарювання, передбачений законодавством. І не тільки встановити, а ще й періодично обслуговувати. «Інфоксводоканал» по суті має право навіть не підключати такі об’єкти до мереж міської каналізації. Однак більшість кафе, ресторанів та їдалень Одеси виконувати їх не поспішають. Під час рейдів закладами громадського харчування майже у всіх випадках виявлено перевищення концентрації жирів у каналізаційних випусках, причому в деяких випадках кількість жирів перевищувала граничні норми у 8 разів. Крім того, досить часто вище від норми були фосфати.

Тому якщо в стічних водах зафіксовано перевищення концентрації забруднюючих речовин, то споживач зобов’язаний сплатити водоканалу додаткову плату за очищення таких стоків.

У разі неможливості забезпечення виконання Правил прийому стічних вод за деякими показниками, якщо підприємство за власною ініціативою звертається до водоканалу з обґрунтованим проханням про прийом таких стічних вод з додаванням графіка заходів щодо доведення якості й режиму їх скидання до вимог цих Правил, водоканал, своєю чергою, може ухвалити рішення щодо прийому понаднормово забруднених стічних вод, встановивши при цьому для такого підприємства додаткову оплату за очищення таких понаднормових забруднень у розмірі 80 відсотків від нарахувань.

Якщо ж водоканал за своєю ініціативою виявить у відібраних пробах стічних вод перевищення гранично допустимих концентрацій забруднень, підприємству доведеться оплатити донарахування в повному обсязі.

Відповідно до Правил прийому стічних вод філія «Інфоксводоканал» для запобігання забруднення довкілля й погіршення санітарно-епідеміологічних умов міста Одеси має право відключати підприємства від мереж водопроводу й каналізації після письмового попередження, у разі невиконання заходів щодо нормалізації якості й режиму скидання стічних вод — вимагати від підприємств будівництва локальних очисних споруд при систематичному скиданні понаднормових забруднень.

Одеса.