16 липня мешканці двадцяти міст на сході та заході, на півночі та півдні України зберуться на площах, щоб відзначити вступ в дію закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

Зокрема, у Києві, Львові та Харкові відбудуться концерти за участю Злати Огнєвіч, Наталки Карпи, Tarabarova, Оксани Мухи, Ivan Navi, Пікардійської терції, Sonya Kay та інших. У Києві акція розпочнеться о 19-й годині біля Арки дружби народів, у Львові — о 19.30 на проспекті Свободи біля пам’ятника Шевченку та в Харкові — о 19-й годині на площі Свободи. Також у Всеукраїнській акції візьмуть участь Одеса, Вінниця, Дніпро, Херсон, Житомир, Івано-Франківськ, Кам’янець-Подільський, Ананьїв, Богуслав, Кропивницький, Луцьк, Маріуполь, Миколаїв, Первомайськ, Полтава, Рівне, Ружин, Суми, Тернопіль, Тростянець, Умань, Черкаси, Чернігів.

Громадські організації та волонтери, які є організаторами акції, наголошують, що завдання закону про мову — об’єднати Україну, гарантувати кожній людині право на отримання інформації і послуг українською мовою в усіх публічних сферах на всій території нашої держави, адже українська мова — один з ключових факторів державної незалежності, національної безпеки та цілісності країни.

Нагадаємо, що введення закону в дію відбуватиметься поступово. При цьому закон не регулює мову приватного спілкування та не спрямований проти інших мов чи людей будь-якого етнічного походження.

Вл. інф.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО (www.radiosvoboda.org).