На знімку: креатив від дітей.

80 дітей Прикарпаття із пільгових категорій мають нагоду впродовж 21 дня насолоджуватися карпатськими краєвидами, дихати цілющим повітрям, долати гірські вершини, набиратися сил і наснаги. Таборовці першої зміни обласного комунального закладу оздоровлення та відпочинку дітей «Карпатські мрії» (КЗОВД) — це зокрема й діти учасників АТО.

Нещодавно відбулося урочисте відкриття табору, що базується в селі Микуличин Яремчанської міськради. Директор департаменту соцполітики Івано-Франківської ОДА Володимир Корженьовський нагадав, що згідно з державною стратегією реформування інтернатних закладів сесія облради прийняла рішення на базі Микуличинської школи-інтернату створити КЗОВД. Фінансування — з обласного бюджету.

Директор КЗОВД Микола Петращук розповів, що в 2018—2019 навчальному році в школі-інтернаті навчалося 40 дітей із вадами розвитку. Частина з них повернулася додому і продовжить навчання в інклюзивних класах за місцем проживання. Деякі дітки переведені до інших інтернатних закладів. Колектив частково зберегли. Через зміну призначення педагогічний склад дещо омолодили, набрали інструкторів із туризму тощо.

Заклад може одночасно прийняти 120 дітей, цьогоріч буде ще одна зміна. Розробляють п’ятилітню стратегію розвитку, щоб можна було задіяти великий комплекс цілорічно та ефективно. Роздумують над тим, щоб табір отримав статус всеукраїнського.

Сам комплекс, який і доти був надзвичайно привабливий, оновили. В житловому корпусі замінили підлогу, зробили ремонт кімнат і коридорів, додали нових побутових приміщень. Опалення та водопостачання тут автономні.

Дуже допоміг депутат облради від Яремчанського виборчого округу Андрій Миронюк, котрий зазначив: «Важливо, що комплекс і далі має статус комунального. Якби його хтось вирішив після закриття школи-інтернату виставити на приватизацію, одна з релігійних громад уже готова була судитися за власність. Адже колись тут в одному із корпусів був монастир».

Микуличинський сільський голова Василь Скірчук зауважив: «Важливо, що в таборі «Карпатські мрії» реалізується не комерційний, а соціальний проект, тож можуть оздоровитися діти із незаможних сімей. Для цього в найбільшому селі країни є чудові можливості».

Фото автора.