Віталій Марків у залі суду в Павії.

Тривають протести наших співвітчизників проти вироку бійцю Нацгвардії України Віталію Марківу, якого 12 липня в Італії засудили на 24 роки ув’язнення.  

Його звинуватили у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі, який загинув 2014 року в Слов’янську. Віталій у той час перебував на горі Карачун, був озброєний автоматом. Роккелі вбила мінометна міна за 4 кілометри від місця, де знаходився Марків. І міномета у Віталія не було. Адвокати переконували суд, що нацгвардієць не міг убити Андреа навіть теоретично. 

В останньому слові Марків сказав, що є українським військовослужбовцям, простим солдатом, патріотом, і додав, що завжди захищатиме Україну. 

Рішення суду здивувало навіть сторону обвинувачення. Адже було прийнято не лише всі аргументи прокурора і відкинуто всі докази захисту, а й не взято до уваги пом’якшуючі обставини. Тому до 17 років, які просив прокурор, суд додав 7 років і дав максимальний термін, передбачений статтями кримінального кодексу. І це пропри те, що не було надано доказів причетності Марківа до вбивства.

Одразу під стінами суду в італійській Павії, де й проходило засідання, українці, які приїхали підтримати В. Марківа, влаштували стихійний мітинг із закликами «Слава Україні!» та «Волю Віталію Марківу!». Обурені вироком активісти також вийшли на акцію протесту в Києві. Кількасот людей із транспарантами «Свободу Марківу» прийшли під стіни італійського посольства. А вчора акцію протесту провела й волонтерська організація українців у США Razom for Ukraine. «Ходімо до італійського консульства в Нью-Йорку, щоб сказати італійським дипломатам про те, що підігрувати Путіну не варто, а для збереження миру і законності в Європі проводити чесне судочинство із слідчими експериментами на місцях і у співпраці з українською владою», — закликали організатори у Фейсбуці напередодні зібрання. «Віталій захищав свою Батьківщину, а отримав звинувачення у вбивстві і вирок в Італії», — обурюються активісти.

Президент України Володимир Зеленський доручив Міністерству закордонних справ і Генеральній прокуратурі терміново зайнятися питанням повернення на батьківщину Віталія Марківа. А голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв висловив думку, що проросійська позиція влади Італії позначається і на правосудді в цій країні. «Коли мені хтось казатиме, що в європейських судах «такого» немає, я буду нагадувати справу нацгвардійця Марківа, якому в Італії дали 24 роки тюрми ні за що. Любов нинішньої італійської влади до Путіна і його пропаганди сягнула непристойних меж, і це позначається на правосудді. Ні адвокатам, ні посольству України відбити Марківа не вдалося. Залишається шанс на апеляцію», — написав він у Фейсбуці. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав вирок не-справедливим і заявив, що його буде оскаржено.

Обурення українці продовжують активно висловлювати й у соцмережах. Хештег #freeMarkiv набув уже неабиякого поширення. Користувачі пов’язують суворість вироку з нещодавнім візитом у Рим президента РФ Володимира Путіна та пишуть: «Марків в Італії як Сенцов у Росії».

Оголошений вердикт — не остаточний, це рішення першої із трьох судових інстанцій в Італії. На черзі початок боротьби за визнання правди в другій інстанції — апеляційному суді. За прогнозами захисників Віталія Марківа, новини з апеляційного суду Мілана можна буде очікувати на початку наступного року.

Фото зі сторінки у Фейсбуці активіста української громади в Італії Олеся Городецького.