Ефір анонсованого кремлівськими пропагандистами телемосту між РФ і Україною «Надо поговорить», який мали проводити канал NewsOne і «Россия», таки відбувся в односторонньому порядку.

Нагадаємо, намір брати участь у цьому пропагандистському проекті каналу з українською пропискою спричинив резонансний протест у нашому соціумі та політикумі. Після чого керівництво NewsOne заявило, що у зв’язку з тиском і загрозою життю журналістам припиняє підготовку до телемосту.

А в Москві від проекту не відмовилися. І 12 липня, у п’ятницю, на каналі «Россия» провели двогодинне шоу «любові до України». При цьому п’ятирічна риторика ненависті до бандерофашистів змінилася на цілковиту емпатію «людей до людей». Знову говорили про «мижбрати», але вже зі сльозами на очах... присутніх у студії акторів театру та кіно, що їх пізнають у народі. Там були й запрошені гості з України... Загальне емоційне посилання шоу з людським обличчям — «ми за мир, а на Сході України йде громадянська війна, і Росія тут не до чого» підсилювали сюжети з кадрами з улюблених із радянських часів фільмів кіностудії ім. Довженка та Одеської кіностудії.

Цей односторонній «телеміст», викладений у Ютуб, цілком може ввійти до хрестоматії маніпуляційних технік від винахідливого роспропа «на злобу дня». Як то кажуть, концепція змінилася. І напередодні наших парламентських виборів, на які робиться головна ставка Кремля, необхідне перекодування ідеологічної підкірки мас. А заодно й м’яка чуттєва лоботомія для усунення з пам’яті п’ятирічного наратива ненависті до «братнього ворога».

Як відомо, кожний професійний телепродукт ураховує попит аудиторії. У ніч на суботу, 13 липня, уже в Києві невідомі обстріляли із гранатомета будівлю телеканалу «112 Україна». І теж, схоже, через анонс... Раніше цей канал анонсував трансляцію фільму Revealing Ukraine («Відкриваючи Україну») американського режисера Олівера Стоуна, в якому йдеться про «громадянський конфлікт» на Донбасі.

У результаті обстрілу постраждала вивіска на будівля. Туди оперативно виїхала поліції й оголосила план «Сирена». Справою за цим фактом займається СБУ. Увечері в суботу представники праворадикальних і націоналістичних сил провели під будівлею (чомусь) СБУ в Києві акцію протесту з вимогою до каналу «112 Україна» не транслювати фільм Стоуна про Україну. Канал таки демонстрацію картини у своєму ефірі скасував.

Обстріл із гранатомета каналу «112 Україна» може бути провокацією, спрямованою на розгойдування ситуації в Україні. Це входить у стратегію впливу російських спецслужб на виборчий процес в Україні. Так уважає координатор групи «Інформаційний спротив» Юрій Карін.

«Ніхто не постраждав, збиток мінімальний, але так завжди й відбувається під час постановочних обстрілів і підпалів «українськими радикалами», призначених для картинки на російському телебаченні. Провернувши такі справи «чужими руками», легко розганяти хвилю в ЗМІ про «звірства фашистів і бандерівців» в Україні», — констатує він.

Продовження, на жаль, триває...