У ПП «Агрофірма «Панчеве», що в Новомиргородському районі на Кіровоградщині, ранні зернові посіяли торік на площі 1772 га. Серед них чималу площу зайняла саме озима пшениця.

«Пшеницю сорту Шестопалівка ми вирощуємо вже багато років, — розповів директор підприємства Віталій Тиран (на знімку). — Торік восени посіяли еліту цього сорту. І вона показує прекрасні результати. Середня урожайність — 67,6 ц/га. Вміст білка у зерні — 14%, вологість пшениці — 14,2%. Загалом же певні сорти вродили краще, інші гірше...

Такі результати маємо завдяки копіткій роботі, починаючи з аналізу результатів попереднього року та планування. Певні сорти вибраковуються, площа посіву інших розширюється. Саме тих, які, попри несприятливі умови, завжди дають чудовий результат.

Звісно, беремо до уваги якісні показники: вміст білка та клейковини. Далі йде підготовка посівного матеріалу. Якщо він відповідає всім вимогам стандартів, є підстави сподіватися на хороший урожай. Для того щоб пшениця добре вродила, потрібно розумно вносити добрива в ґрунт, адже різні сорти при однаковій кількості внесення поживи реагують по-різному. Найбільше впливає на якісні показники кількість азоту. Тобто, загалом одержаний урожай — результат продуманого комплексного підходу до всіх складових агротехнології.

І, мабуть, нам трішки пощастило, бо були весняні дощі. А підвищені температури повітря стояли вже в період наливу зерна».

Зібране зерно розподіляється в господарстві на два потоки. Один, як майбутній посівний матеріал, засипають у склади току. Решта іде на Капітанівське хлібоприймальне підприємство. Цей потужний елеватор дає змогу зберігати велику кількість зерна без попереднього завезення на тік господарства. На елеваторі проводиться лабораторний аналіз зерна та його підготовка до продажу.

Фото автора.