На сьогодні, 17 липня, у Москві призначено судове засідання, на якому російська Феміда розгляне зміну чи продовження запобіжного заходу українським військовополоненим морякам. Туди вирушила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. Не виключено, що цей день стане днем їхнього звільнення. Питання — який ціною і в якому статусі?

Про те, що наших моряків Путін тримає як один із козирів у рукаві до українських парламентських виборів, говорили давно. Вести будь-які конструктивні переговори з «київською хунтою» він категорично відмовлявся. І от зараз ця карта з’явилася на гральному столі, і на неї робиться подвійна ставка. З одного боку, хто буде причетний до довгоочікуваного повернення на Батьківщину військовослужбовців ВМС ЗСУ, той і отримає вишеньку на своєму виборчому торті. З другого — Кремль розіграє свій сценарій «доброї волі», нівелюючи вердикт Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

На червневому саміті G20 Путін на прес-конференції російським журналістам заявив: Україна нібито визнала, що інцидент у Керченській протоці був провокацією з боку Києва. Отже, РФ будь-якої миті може повернути Києву наших моряків, але у статусі засуджених нею, а не реабілітованих Міжнародним трибуналом.

У понеділок у Києві відбулася зустріч українського й російського омбудсменів Людмили Денісової і Тетяни Москалькової, на якій вони обговорювали питання верифікації списків громадян двох держав для обміну, допуск лікарів до засуджених, згадували й українських моряків. Цього ж дня МЗС РФ заявило про те, що Київ веде з Москвою переговори щодо повернення 24 українських моряків, захоплених у Керченській протоці.

Учора на брифінгу заступник керівника Офісу Президента Вадим Пристайко повідомив, що зовнішньополітичні радники глав держав країн «нормандського формату» (Україна, Німеччина, Франція, Росія) 12 липня домовилися про обмін утримуваними особами протягом місяця. Конкретну кількість осіб для обміну поки що не визначено.

Своєю чергою міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв’ю «Теперішньому часу» заявив, що РФ підготувала нам пастку, і якщо на їхніх умовах звільнити наших військовополонених моряків, то Кремль скористається цим прецедентом і щодо анексованого Криму, і в міжнародних судах, доводячи, що жодної російської агресії не було.