Апеляційний суд Амстердама потребує додаткової інформації від сторін щодо «можливого права власності та можливого права оперативного управління» експонатами у справі повернення «скіфського золота» з музеїв Криму, яке перебувало в музеї Алларда Пірсона на час анексії півострова. 

Таке проміжне рішення учора опубліковано на сайті суду, хоча раніше було анонсовано, що 16 липня суд назве остаточний вердикт. На надання інформації сторони процесу мають два місяці. До винесення остаточного рішення експонати залишаться на зберіганні в музеї Алларда Пірсона. Фінальне слово суд планує оголосити через шість—дев’ять місяців.

Нагадаємо, колекцію «скіфського золота» вивезли з Криму на виставку в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі на початку лютого 2014 року — ще до того, як півострів незаконно анексувала Росія. Через анексію півострова, яку Нідерланди не визнають, виникло запитання: кому повертати кримську колекцію? Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив, що колекцію «скіфського золота» з кримських музеїв має бути повернуто Україні, а не в окупований Росією Крим. Міністерство культури РФ наполягає на передачі колекції «скіфського золота» у власність Росії. Міністерство закордонних справ Королівства Нідерланди підтвердило визнання всіх експонатів виставки державною власністю України.