Руслан Рябошапка — заступник голови Офісу Президента, Леся Федорак — суддя Вищого антикорупційного суду, Олександр Данилюк — секретар РНБО, Артем Ситник — директор НАБУ.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут

У неділю відбудуться позачергові вибори у Верховну Раду. Ми ще не знаємо, хто саме ввійде до нового складу парламенту, але суспільство вже готове ставити перед новими законотворцями нові завдання. Про те, що варто зробити в сфері боротьби з корупцією, наприклад, говорили вчора експерти високого рівня та представники громадських організацій під час форуму «Встановлення справедливості — порядок денний для майбутнього парламенту». Він відбувся у рамках сприяння громадській активності «Долучайся», що фінансується агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, а також за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», а організаторами заходу виступили Антикорупційний штаб та Центр протидії корупції.

За часи незалежності наша країна пройшла кілька хвиль реформ, але все-таки радикальних змін у всіх сферах не відбулося, вважає секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Данилюк. Мовляв, усі ці роки чинився шалений опір змінам і саме тому жодну з них не вдалося довести до точки неповернення. «Це факт, — сказав він. — Пам’ятаю, як ми боролися із присутніми тут і за створення національного антикорупційного бюро, і за електронні декларації тощо... але давайте дивитися в майбутнє. А воно виглядає так, що нам треба переоцінити, де ми знаходимося тепер і розпочати подальший процес змін». На думку О. Данилюка, нині досить вдалий для цього час. До влади, каже він, як Президент, прийшла людина, яка «жодним чином не пов’язана з системою, що всі ці роки творила супротив». Це можливість, якою треба скористатися, переконаний секретар РНБО.

Сектори безпеки та оборони — це сфери, в яких проводилося найменше реформ, переконаний очільник Нацрадбезпеки. І сприяв цьому — історичний гриф секретності, яким зловживали. О. Данилюк висловився за те, щоб у перший же день роботи новообраного парламенту Президент вніс закон, який би зрушив із мертвої точки реформу в галузі безпеки та оборони. Треба змінювати процедуру оборонного замовлення, зазначив він і запевнив, що нині 90 відсотків всіх закупівель проводять за таємними процедурами. Гриф «таємно» має залишитися тільки для небагатьох чітко визначених процедур, вважає О. Данилюк. Серед необхідних він також назвав реформу Служби безпеки. Аж до запровадження цивільного нагляду за СБУ. Акцентував і на важливості формування служби фінансових розслідувань. Усі ці зміни мають йти пакетом, наголосив посадовець, бо один закон нічого не вирішить. Кожен документ має доповнювати інший і водночас гарантувати відсутність дублювання повноважень.

«Як тільки парламент ці закони прийме, а я впевнений, що він прийме, бо саме такі очікування від суспільства, ще потрібен буде певний час на їх імплементацію, але Рубікон ми пройдемо», — наголосив О. Данилюк. Він закликав усіх скористатися відкритим вікном можливостей і визначити пріоритети.

Під час творення національного антикорупційного бюро законодавець передбачив право прямого звернення до міжнародних партнерів за правовою допомогою. Але складна юридична процедура унеможливлює використання цих повноважень, зауважив зі свого боку директор Національного антикорупційного бюро розслідувань Артем Ситник. Це лише один із прикладів, які він навів під час форуму. До майбутнього парламенту звернувся з проханням розблокувати інструменти, якими наділене бюро і ефективність яких пригальмовують або ухвалені раніше закони, або рішення Конституційного Суду.

Заступник керівника Офісу Президента Руслан Рябошапка відзначив поганий прогрес антикорупційних реформ. Водночас, за його словами, ми маємо гарні закони та створені інституції, суттєво зросла й кількість експертів у цій сфері. Саме приріст людського капіталу він назвав найбільшим досягненням у боротьбі з корупцією за останні п’ять років. І запропонував уже цього четверга скликати позачергову сесію парламенту. «Будемо вимагати дати законодавство, яке дозволить працювати Вищому антикорупційному суду, прийняти закон про незаконні збагачення і, крім того, ще є декілька ініціатив, які ми будемо вимагати прийняти ще від цього складу парламенту. Вони мають виконати свій обов’язок до кінця», — сказав Р. Рябошапка. А від нового складу парламенту в офісі глави держави очікують перегляду законодавства, яке стосується запобігання корупції, зокрема в політичній сфері. Сподіваються також на перегляд кримінально-процесуального законодавства та «справжньої судової реформи», очікують змін у правоохоронній системі.