На знімку: у Серафинцях, біля пам’ятника Леву Бачинському.

Фото Городенківської РДА.

14 липня — знаменна дата в історії Прикарпаття та Української держави. Саме цього дня 1872 року в Серафинцях тодішнього Городенківського повіту народився Лев Бачинський, віце-президент Західноукраїнської Народної Республіки. В його рідному селі відбулися пам’ятні заходи. До них долучилася місцева родина відомого адвоката, парламентарія, котрий двічі обирався до австрійського парламенту, а згодом — і до польського сейму. А також заокеанські нащадки — внучка Таїса Ружицька із Торонто (Канада), внук Левко Бачинський із родиною, які прибули із Ричмонда (штат Вірджинія, США).

Гості навідалися до родинної садиби Лева Бачинського, де нині музей, відвідали місцевий Будинок культури, побачили величавий пам’ятник Тарасові Шевченку в селі, приватний краєзнавчий музей.

Внук-тезка Левко Бачинський наголосив, що із великою приємністю показує вже своїм дітям та онукам край, звідки походить їхній рід. А Таїса Ружицька поділилася спогадами своєї мами про те, як славетний дід весь віддавався ідеям боротьби за незалежність України. Власне, Таїса Ружицька виступила під час презентації в Івано-Франківській міськраді ґрунтовного видання «Лев Бачинський: творець соборності України». Автор монографії — студентка Прикарпатського національного університету Ганна Паска, наукова редакція — доцента ПНУ Андрія Королька. Видання побачило світ завдяки підтримці заокеанської родини Лева Бачинського, Фундації Енциклопедії України (Торонто — Львів) і видавництва «МС». Їх на Прикарпатті представляли президент фундації Олег Іванусів і директор видавництва Зіновій Матчак. У презентації взяли участь президент «Суспільної Служби Українців Канади» Божена Іванусів, представник Громадської ради «Святий Юр» та інші.

Вітаючи поважних гостей, міський голова Руслан Марцінків розповів, що Франківськ свято береже пам’ять про свого колишнього славного мешканця. «Він до останнього подиху зберіг переконання, не поступившись жодним принципом. А його погляди залишаються актуальними і нині», — зауважив Руслан Марцінків.

Така сама імпреза відбулася і в Городенківській районній бібліотеці.