На знімку: техніка не простоювала жодної погожої години.

Фото автора.

Середня урожайність озимої пшениці по господарствах — від 55 до 59 ц/га.

«Жнива складні. Пшеницю потрібно було зібрати за 10 днів. Залучили дуже багато техніки (зокрема 10 комбайнів), яка мала добиратися до розкиданих на значній відстані пшеничних посівів у трьох господарствах, — розповів директор підприємств Віталій Коров’яков (на знімку).

— Комбайнери, механізатори з перевантажувачів та водії базуються в селах Петроострів та Надлак. Щодня працюють до ночі — до 10-ї вечора, а буває — і до 12-ї години. А о 7-й ранку вони вже мають бути в полі, щоб о 9-й знову починати обмолот.

На цьогорічному збиранні особливо відзначились комбайнери Валентин Коваль, Олег Могильський та Петро Поліщук.

Одразу після жнив поля дискуємо, щоб зберегти вологу в ґрунті. Через кілька тижнів підживимо землю добривами, а далі оратимемо, вирівнюватимемо, готуючи ниву до посіву. Наступного року на половині площ, де вирощували пшеницю, сіятимемо цукровий буряк — нашу основну польову культуру».

Щоб одержати ще більший урожай, не вистачило одного дощу. Саме тоді, коли зерно наливалося. На жаль, у червневу спеку за один день вологість ґрунту знижувалася на три-чотири відсотки. Проте пшениця нового врожаю в господарствах переважно другого класу, частково першого і третього. Якість зерна прекрасна. Це свідчить про те, що технологічний процес був дотриманий на всі 100 відсотків.

Довідково

Вітчизняний сорт Ліра одеська дав по 60—65 ц/га, німецький сорт Мулан — 60—62 ц/га.