Попри завищені очікування й оптимістичні прогнози деяких політиків та експертів, звільнення українських моряків з російського полону відкладається. Вчора Лефортовський суд Москви продовжив їм арешт ще на три місяці, задовольнивши клопотання слідчих ФСБ РФ. Засідання проводили в закритому режимі. Захист продовжував свою лінію — наполягав на тому, що захоплені російськими спецслужбами в акваторії Чорного моря 25 листопада 2018 року військовослужбовці ВМС ЗСУ й співробітники СБУ є військовополоненими, а також долучив до матеріалів рішення Міжнародного трибуналу з вимогою негайно відпустити українських моряків і судна.

Дива не сталося. Очевидно, торги тривають. Після оголошення рішення щодо перших шести підзахисних адвокат Ілля Новіков прямо пов’язав їхню «справу» зі справою російського пропагандиста Кирила Вишинського, який перебуває під вартою в Києві за обвинуваченням у державній зраді. Мовляв, якщо український суд змінить запобіжний захід Вишинському, то й доля українських моряків може змінитися під час апеляції на рішення Лефортовського суду.

На засідання суду до Москви прибула Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Людмила Денісова разом з рідними наших моряків. Перед цим у Фейсбуці вона написала, що Україна готова провести обмін полоненими з РФ у будь-який час, наголосивши, що триває процес домовленостей у різних форматах і на різних рівнях (зустріч радників «нормандської четвірки», візит омбудсмена РФ до Києва тощо). Однак ці домовленості, за її словами, не пов’язані з нашими моряками.

Напередодні спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер висловив сподівання, що Москва погодиться на обмін полоненими в результаті «прямої взаємодії президентів Зеленського й Путіна». Про це американський дипломат написав у Твіттері.