Петро Боднар — перший заступник керівника апарату Верховної Ради України, Валерій Карпунцов — голова правління ГО «Ліга інтернів», народний депутат України восьмого скликання, випускник Програми 1999—2000 років.

 


Марія Савіна — виконавча директорка ГО «Ліга інтернів».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.                             
Більше фото тут

«Протягом майже шести місяців ви знайомилися не лише з основними завданнями та обов’язками державних службовців, а й відчули життя українського парламенту. Програма стажування молоді є своєрідним елементом підготовки і добору талановитої молоді, кадровим резервом для подальшої роботи в апараті, адже колишні випускники програми працюють майже у кожному структурному підрозділі апарату», — сказав, звертаючись до учасників урочистої церемонії закриття Програми стажування молоді в апараті Верховної Ради України у 2019 році та Програми стажування випускників німецьких вищих навчальних закладів в апараті Верховної Ради України, перший заступник керівника апарату Верховної Ради України Петро Боднар.

Цього року випускниками Програми стали 50 осіб, які протягом п’яти місяців працювали в секретаріатах комітетів та підрозділах апарату українського парламенту. Стажування інтернів із Німеччини тривало чотири місяці, а перед цим вони інтенсивно вивчали українську мову та знайомилися з особливостями функціонування нашого парламенту. Привітати випускників із цією знаковою подією прийшли перший заступник керівника апарату Верховної Ради України Петро Боднар, народні депутати: Валерій Карпунцов, Павло Пинзеник та Андрій Помазанов, виконавча директорка ГО «Ліга інтернів» Марія Савіна, представники Посольства Федеративної Республіки Німеччина, фонду «Східна Європа», програми USAID «РАДА».

«Радий вітати вас із закінченням програми стажування молоді в апараті Верховної Ради. Нині 50 стажерів, які представляють практично всі регіони України, завершують майже піврічне стажування. Окрім них, четверо інтернів Програми стажування для випускників вищих навчальних закладів Німеччини також дійшли до фіналу свого стажування в апараті Верховної Ради України», — наголосив П. Боднар. За його словами, програма 2019 року унікальна тим, що в грудні 2017 року парламент заснував стипендії Верховної Ради для учасників програми стажування. «Упевнений, що в подальшому це слугуватиме підвищенню мотивації для молоді», — зауважив перший заступник керівника апарату Верховної Ради.

«Перед Україною в цілому і парламентом зокрема постає велика кількість викликів, на які потрібно оперативно реагувати. Маю на увазі як прийняття реформ, так і внутрішню реформу парламенту. Тому запрошую вас подаватися на конкурс і долучатися до роботи в апараті Верховної Ради. За вами, шановні стажери, майбутнє. І воно буде таким, яким ви його зробите. Україна буде такою, якою будете творити її ви. Тому, бажаючи всього найкращого і насамперед успіху нашій країні, хочу побажати успіху вам. У добру путь», — сказав  П. Боднар.

Протягом стажування інтерни брали участь у розробці законопроектів, організації роботи підрозділу стажування, громадських слухань, різноманітних круглих столів та фахових дискусій.

«Ви переступили через бар’єр страху, подалися на конкурс, пройшли його, долучилися до публічного життя і побачили, що нічого страшного для талановитих, розумних людей, які хочуть учитися — немає. Ви можете досягати цілей. Бажаю вам і далі йти цим шляхом», — сказав голова правління ГО «Ліга інтернів», випускник Програми 1999—2000 років Валерій Карпунцов.

«Ви всі дуже унікальні, — наголосила виконавча директорка ГО «Ліга інтернів» Марія Савіна, звертаючись до випускників і закликала пам’ятати: «Успіх — це дуже велика робота, це синергія щоденних зусиль». Вона побажала не втрачати можливостей, які дарує життя, докладати максимум зусиль. «Вірю, що серед вас є депутати наступних скликань. І нехай Програма стане для вас не просто соціальним ліфтом, а справжньою катапультою», — додала вона.

— Якими для вас були ці п’ять місяців, поцікавилися ми в однієї зі стажерок.

«Я проходила стажування у Комітеті Верховної Ради з питань культури і духовності. Дуже сподобалося, бо колектив був надзвичайний. Ми співпрацювали ці п’ять місяців, я почувалася дуже комфортно. Протягом стажування була можливість працювати не лише в комітеті, а й відвідувати засідання Верховної Ради. Ми мали зустрічі з представниками парламенту, дипломатами, закордонними політиками. Також відвідували Конституційний Суд, уряд, Чорнобиль. Я отримала досвід, дізналася багато про діяльність Верховної Ради, як воно виглядає зсередини. Багато що мене здивувало. Упевнена, цей досвід буде корисним у подальшому житті», — поділилася з нами своїми враженнями Марина Чорна.

Усі випускники отримали сертифікати про закінчення стажування. Одинадцять із них — сертифікати з відзнакою.

Під час офіційної частини перший заступник керівника апарату Верховної Ради України Петро Боднар та голова правління ГО «Ліга інтернів» Валерій Карпунцов підписали меморандум про подальшу співпрацю.