«Путінська Росія труїть людей у Солсбері, збиває пасажирські літаки, і майже все це продовжує сходити їй з рук, міжнародна спільнота повинна покласти край безкарності злочинів Кремля» — з такими гаслами група активістів пікетувала посольство Росії у Вашингтоні.

Фото Ярослава Долгопола/Укрінформ.

Глава МЗС Великої Британії Джеремі Хант заявив, що країна виділить 100 тисяч фунтів стерлінгів на формування спеціального суду в Гаазі, який судитиме винних у збитті малайзійського «Боїнга» MH17.

«П’ять років тому сталася страшна трагедія, коли літак MH17 було збито над східною Україною. 298 невинних людей, в тому числі 10 британців, загинули. Я щиро співчуваю родинам і близьким усіх загиблих», — йдеться у заяві Ханта, оприлюдненій на сайті уряду. Він також наголосив на підтримці зусиль Міжнародної об’єднаної слідчої групи і влади Нідерландів з відновлення справедливості стосовно загиблих. «Ось чому ми робимо фінансовий внесок в розмірі 100 тисяч фунтів стерлінгів у формування спеціалізованого кримінального суду в Гаазі, щоб допомогти забезпечити, аби сім’ї та друзі жертв отримали відповіді, аби винні в цьому жахливому злочині були притягнуті до відповідальності», — зауважив глава британського зовнішньополітичного відомства. Він додав, що Лондон продовжує підтримувати Австралію і Нідерланди в їхньому заклику до Москви взяти на себе державну відповідальність за збиття рейсу MH17. «Настав час Росії повною мірою співпрацювати з обвинуваченням і, відповідно до резолюції 2166 Ради Безпеки ООН, надавати необхідну допомогу», — додав Хант.

І хоча п’яті роковини катастрофи малайзійського «Боїнга» були 17 липня, українці в усьому світі продовжують вшановувати жертв трагедії, влаштовуючи мітинги на центральних площах країн та під посольствами Росії. Такі акції уже відбулися у Вільнюсі, Ризі, Парижі, Вашингтоні, Лондоні. До кінця тижня активісти зберуться ще, зокрема, в Лісабоні та Сіднеї.