Книги зібрали під час акції на підтримку захисників країни. До участі у ній долучилися не тільки бібліотечні працівники обласного центру, де налічується понад двадцять книгозбірень. Частина надійшла з районів краю. На окремих з них власники зробили дарчі написи. Вони бажають воїнам повернутися додому живими і тільки з перемогою.

На передову літературу доправили волонтери громадської організації «Мольфар», яку очолює кавалер ордена княгині Ольги Юлія Вотчер.

— Пригадую випадок, який вразив мене ще під час перших поїздок до наших захисників, — каже Юлія. — Ми привезли продукти, одяг, взуття, деякі інші речі. Коли закінчили розвантаження автомобіля, один із бійців запитав: «А книги де?».

Саме тоді волонтерам показали книжку, зачитану, як то кажуть, до дірок.

— Читання цікавих творів дає можливість бодай на деякий час відволіктися від жорстоких умов війни, — розповідає Юлія Вотчер. — На моє запитання, які саме книги привезти, хлопці відповідають: «Нецікавих книг не буває».

Відтоді ГО «Мольфар» майже щоразу разом з іншою допомогою доправляє й книги. Саме тому обласна бібліотека звернулася до волонтерів цієї організації передати сто зібраних творів. Це вже не перша «книжкова допомога» вінницьких бібліотекарів для захисників країни.