На знімку: Віктор Хамут, Василь Футерко, Богдан Станіславський, Любов Масевич.

Фото надано Богданом Станіславським.

Колишні вихованці Залучанського та Погонського інтернатів Уляна Белей, Любов Оробець, Василь Рибарук та Ігор Човпило розпочали нову сторінку свого життя. Нещодавно вони заселилися до будинку підтриманого проживання «Оселя Віри, Надії і Любові», що в селищі Обертин Тлумацького району.

Соціальний заклад відкрили за сприяння обласної влади та спонсорів. Коли директор Української благодійницької мережі Василь Футерко шукав помешкання для реалізації проекту на Прикарпатті, депутат Івано-Франківської облради Богдан Станіславський запропонував будинок своєї хресної мами. Та ще й допоміг матеріалами, коштами, робочою силою для його переобладнання.

За кордоном давно практикують соціалізацію інтернатних закладів, проживання людей із особливими потребами у звичайному середовищі. Серед доброчинців — спільноти Ukrainian Women in Business, Українське греко-католицьке душпастирство в Норвегії, Otaman Trans Group, Ukraine Charity.

Тепер тут комфортні кімнати, вітальня, побутові приміщення, є сучасне опалення, водозабезпечення тощо. Все обладнання зручне для нових мешканців, адже вони мають обмежені фізичні можливості. Приміром, Уляна Белей не володіє кінцівками, проте призвичаїлася давати собі раду. Навіть навчилася малювати, тримаючи знаряддя зубами. В новому будинку поруч із нею та іншими мешканцями перебуватимуть асистенти-помічники та волонтери.

«Вірю, що Обертин прийме в обійми нових жителів. Хочемо залучити їх до роботи в соціальному кооперативі «Файні Ябка». За посильну роботу отримуватимуть платню. А головне — відчують себе потрібними. А це так важливо для тих, хто не має родини», — розповідає Богдан Станіславський.

Обертинський селищний голова Віктор Хамут каже, що в громаді тепло відгукнулися на ідею створення такого будинку для сиріт. Адже розуміли, що то таке — після інтернату переселитися в окреме помешкання. Брали участь у ремонті, тепер допомогли продуктами, а головне — огорнули увагою.

Фінансування закладу здійснюватиметься за рахунок бюджетних коштів у форматі соціального замовлення послуги підтриманого проживання повнолітніх осіб з інвалідністю.

На важливості об’єднання зусиль заради допомоги особливим людям наголосили під час відкриття закладу заступник директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Галина Сеник, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Людмила Непийвода. Голова благодійного фонду «Крокус» Любов Масевич висловила впевненість, що така добра справа матиме продовження.