Незважаючи на літню спеку та негоду на початку липня, на круг збирають по 48,2 центнера, торік у цю пору намолочували по 44,3 центнера з гектара.

— Колоски нинішнього року довші, ніж торік приблизно на півтора сантиметра, відповідно в них більше зернин, ненабагато — на дві-три, а загалом на гектарі додалося чотири центнери збіжжя, — розповів «Голосу України» керівник відділу рослинництва обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Ігор Федчишин.

За словами співрозмовника, збільшенню врожайності сприяли погодні умови. Зокрема, у травні, у період вегетації рослин, випали вкрай потрібні дощі. Зерно «не стекло» у червневу спеку, бо на той час сформувався густий стеблостій. Вологи було достатньо. Рослини, ніби парасолькою, накрили поверхню ґрунту, не дали йому пересохнути.

Шкоди завдали тільки липневі буревії з грозами. Причому не лише на частині площ зернових, а й соняшнику, кукурудзи. Загалом, за інформацією фахівців названого департаменту, пошкоджено врожай приблизно на семи тисячах гектарів із загальної кількості ранніх зернових 432 тис. га.

Ранні зернові та зернобобові в області вже зібрано на 60 тис. га, намолочено понад 300 тисяч тонн збіжжя. Усі культури — озима пшениця, озимий та ярий ячмінь, горох — віддячують урожаєм кращим, ніж торік. Зокрема, гороху збирають більше на 5,1 центнера з гектара за середньої врожайності 26,5 ц/га, озимої пшениці — на 4,7 ц/га за врожайності 53,4 центнера з гектара.

Вінницька область.