Його суть полягає у накладенні обмежень на 24 співробітників ФСБ та їхнє близьке оточення доти, поки не буде звільнено бранців. Як повідомляється у заяві на сайті авторки законопроекту конгресменки від Демократичної партії Марсі Каптур, «Сполучені Штати і вільний світ повинні підвищити ціну російських вторгнень до того часу, поки кожен з 24 українських моряків не повернеться додому і не буде звільнено судна», інформує DW.

У законопроекті співголів українського конгресового кокусу наголошується: цей документ надсилає потужний сигнал українським морякам та їхнім сім’ям, що американський народ не забув про їхню героїчну боротьбу за захист демократичного шляху і суверенітету своєї країни. «Ми закликаємо наших колег з Палати представників підтримати цю двопартійну ініціативу, а Росію — негайно звільнити українських моряків», — заявили автори документа. В тексті також відзначено, що міжнародне співтовариство не повинно стояти осторонь, бо Москва посилює свою агресію в Європі та в усьому світі.

Співавторами законопроекту виступили однопартієць Каптур Майк Куіглі та два конгресмени від Республіканської партії — Енді Гарріс і Браян Фіцпатрік.