Міністерство екології та природних ресурсів розробило План дій щодо збереження чорного лелеки в Україні, який підтримало управління екології та природних ресурсів Чернівецької облдержадміністрації.

Лелека чорний — рідкісний червонокнижний птах. У світі налічується лише приблизно 20 тисяч гніздових пар. В Україні гніздяться понад тисяча, переважно в Східних Карпатах і прилеглих регіонах.

Природоохоронці Буковини кажуть, що найкращим середовищем для чорного лелеки є ліс. Гнізда його можна побачити в старих лісових масивах або на деревах поруч із болотами, річками, озерами чи луками. Найбільше довгоногий полюбляє листяні ліси, заплави.

Також вони стверджують, що лелека веде потаємний спосіб життя й уникає шуму, він дуже чутливий до візитів на гніздову територію. Непоодинокими є випадки, коли птахи залишають кладки внаслідок проведення поблизу лісогосподарських робіт. На жаль, погане знання біології цього птаха часто призводить до того, що під час рубання, навіть у позагніздовий сезон, у кращому разі залишають тільки дерево з гніздом, а ліс довкола вирубують. Зрозуміло, що птах таке гніздо полишає. Досить часто під час рубок гніздо лелеки опиняється на краю вирубки. Це також переважно призводить до полишення гнізда птахами. Окрім лісогосподарських робіт, лелеку можуть злякати збирачі грибів, ягід та й просто відпочивальники, які виявляють надмірну цікавість до гнізда. Зменшення кількості чорних лелек може спричинити і нестача харчів. Осушувальні меліоративні роботи призвели до значного зменшення місць, придатних для живлення птахів.

Іще один чинник — це проблема нестачі дерев, на яких лелека може влаштовувати гнізда. Інтенсивні лісогосподарські роботи призвели до значного омолодження лісів. Гніздо лелеки — велика масивна конструкція, яку може витримати тільки потужне старе дерево.

Щоб урятувати популяцію, на Буковині взялися за створення охоронних зон у місцях гніздування, визначили межі територій та об’єктів природно-заповідного фонду і природоохоронних територій та облаштування штучних гніздівель.

А також звернулися до лісгоспів щодо оптимізації лісокористування в місцях гніздування. Паралельно розпочалася кампанія з популяризації розведення чорних лелек у неволі, їхньої реабілітації з подальшим випуском у природу.