Про такі попередні висновки вчора заявив на брифінгу в Києві голова місії міжнародних спостерігачів Світового конгресу українців Євген Чолій. За його словами, виявлені порушення були незначними і не вплинули на результати волевиявлення.

Євген Чолій серед недоліків проведення парламентських виборів в Україні назвав ускладнення для голосування людей похилого віку та осіб з обмеженими можливостями. Також, за його словами, найбільш негативно на процес обрання нового парламенту вплинула російська гібридна агресія, яка «не дозволила українському народу обрати народних депутатів в Криму та на окупованих територіях Донбасу». Євген Чолій повідомив, що СКУ готує рекомендації для української влади, щоб спростити участь у виборах українців за кордоном, серед ідей — відкриття більшої кількості дільниць за кордоном та можливість голосування поштою чи в електронному форматі. Він сказав, що на виборах до Верховної Ради ЦВК зареєструвала 142 короткотермінових спостерігачів СКУ із 30 країн. Вони спостерігали за виборами у 20 регіонах нашої країни і в представництвах України в 23 державах.

Учора попередні висновки щодо проведення парламентських виборів оголошувала й Канадська місія спостерігачів «CANADEM». Було відзначено, що голосування відбувалося у належному порядку, хоча в окремих випадках мали місце порушення, такі як підкуп виборців, наявність кандидатів-клонів та локальні зловживання адміністративним ресурсом. Почесний голова Місії Ллойд Аксуорті під час презентації звіту зауважив, що українці підтвердили відданість демократичному розвитку, обравши новий парламент на виборах, які значною мірою відповідали міжнародним демократичним стандартам. «Ці парламентські вибори дають нам можливість вже втретє цього року спостерігати за волевиявленням українців. Ми відзначаємо зростаючий оптимізм, який привів до потужного політичного імпульсу в напрямку подальших змін і реформ, що дає надію багатьом і підтримує хвилю демократичного прогресу», — резюмував Ллойд Аксуорті.

У попередньому звіті Канадської місії також ідеться, що одним із ключових обов’язків нового парламенту буде подальша реформа судової системи та посилення її незалежності. Вкотре було висловлено занепокоєння з приводу концентрації більшості ЗМІ, як на національному, так і на регіональному рівнях, в руках декількох медіа-груп, що обмежує доступ до збалансованого висвітлення та поширення інформації стосовно різних політичних платформ та поглядів. У цьому контексті Місія Канади наполягає на необхідності збільшення фінансування громадського мовлення, а також  ефективнішого застосовування вже існуючого антимонопольного законодавства.