На проведених 21 липня виборах до верхньої палати парламенту Японії коаліція на чолі з Ліберально-демократичною партією, лідером якої є чинний прем’єр-міністр Сіндзо Абе, отримала більшість голосів і матиме 77 місць. 

Такі дані підрахунку голосів оприлюднила вчора виборча комісія країни, передає DW. Проте коаліції під керівництвом Абе не вдалося утримати 2/3 місць у верхній палаті, що було необхідно для збереження конституційної більшості.

Абе сподівався отримати більшість у дві третини мандатів у парламенті, щоб мати можливість вносити зміни до пацифістської конституції Японії, інформує Reuters. Зокрема, він пообіцяв «чітко визначити роль сил самооборони в конституції», яка після кінця Другої світової війни забороняє країні вести війну та мати власну армію. 

У своїй політиці прем’єр зосереджується на пожвавленні економіки та подальшому зміцненні обороноздатності Японії на тлі ядерних і ракетних загроз Північної Кореї та дедалі більшої військової активності Китаю. Опозиція — проти цього, заявляючи, що реформа дорого обійдеться японському платнику податків і що її схвалення загрожує ризиком залучення держави в небезпечні геополітичні дії Вашингтона.

Раніше AFP зазначала, що в разі перемоги правлячого блоку на нинішніх виборах Сіндзо Абе зможе залишитися прем’єром. Цей пост він обіймає з 2012 року. Таким чином, Абе може стати очільником уряду, котрий найдовше перебував на своїй посаді за всю історію країни.