Учора прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей скликала засідання надзвичайного урядового комітету Cobra через затримання в Ормузькій протоці британського танкера Stena Impero, повідомляє The Independent.

Мета зібрання — отримати оновлені дані про розвиток ситуації із затриманням танкера і обговорити підтримку безпеки судноплавства у регіоні. 

Очікується, що після цього британський міністр закордонних справ Джеремі Хант оголосить, які подальші заходи вживатиме уряд. Деякі британські ЗМІ припускають, що це може бути запровадження санкцій проти Ірану.

Нагадаємо, 19 липня іранське військово-політичне формування «Корпус вартових ісламської революції» затримало Stena Impero під британським прапором в Ормузькій протоці за звинуваченням у порушенні правил міжнародного судноплавства. На борту судна перебувало 23 моряки. Велика Британія вже відправила листа до Ради Безпеки ООН, в якому назвала затримання Stena Impero «незаконним».

Канада, НАТО і ЄС закликали Іран звільнити британські кораблі, захоплені в Ормузькій протоці, й не обмежувати свободу судноплавства.

Тим часом учора у Великій Британії завершилося голосування членів Консервативної партії за нового лідера, який також стане наступним прем’єр-міністром. На посаду претендують два кандидати: колишній мер Лондона і екс-міністр закордонних справ Борис Джонсон та чинний глава МЗС Джеремі Хант. Сьогодні мають оголосити результати.