На знімку: мозаїка на стінах магазину «Океан» перед реконструкцією.

Фото «Твоє місто».

Львівська міська рада розірве угоду про оренду землі із забудовником, який знищив мистецьку мозаїку на стінах колишнього магазину «Океан». Будівельна компанія «Ріел-Естейт Груп», як заявив міський голова Андрій Садовий, не виконала обіцянки зберегти мистецький витвір відомого художника Володимира Патика.

«Це одна з найбільш значущих пам’яток, якою ми гордилися. Це не орнамент, а мистецький твір. Це акт вандалізму», — прокоментував ситуацію проректор Львівської національної академії мистецтв Роман Яців.

Син художника Остап Патик вважає, що відновити цей витвір уже неможливо, бо знищено матеріал, бетон, цеглу, 102 квадратні метри мозаїки.

На виконкомі міської ради обговорили ситуацію навколо будівлі колишнього магазину «Океан».

«Реконструкція передбачала повне або часткове збереження конструкцій. Жодної споруди зараз не існує. Я підтримую думку щодо скасування містобудівних умов і дозволів на будівництво», — був рішучим головний архітектор міста Юліан Чаплінський. — Під час затвердження містобудівних умов власник декларував, що буде збережено мозаїку і дах. Зараз схоже на те, що нічого реконструювати».

На території колишнього магазину «Океан» побував і міський голова Андрій Садовий.

«Весь Львів обговорює акт вандалізму. Мозаїка розкидана по всій території. Ніхто не збирається її зберігати. Пропоную прийняти рішення, на яке очікує громада», — заявив він.

Як повідомила прес-служба міської ради, на засіданні виконкому розгорілася палка дискусія, бо законодавство захищає забудовника, а не громаду, і невідомо, хто і як компенсуватиме втрату місту. Але одноголосно було прийнято рішення про скасування затвердження містобудівних умов та обмежень на реконструкцію ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» та дано доручення міським службам розірвати договір оренди земельної ділянки.

«Забудовник у рамках чинного законодавства понесе покарання, яке вартуватиме мільйони доларів», — підсумував Андрій Садовий.