Після перемоги партії «Слуга народу» на парламентських виборах нова влада взяла на себе відповідальність за події в Україні. Про це йдеться у заяві речниці Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Майї Косьянчич, опублікованій на сайті спільноти.

«Після президентських виборів український народ вчергове дав потужний мандат на проведення реформ у наступні п’ять років. Тепер нова влада несе відповідальність за те, щоб задовольнити очікування громадян України», — зазначила офіційна представниця Євросоюзу. Вона зауважила, що Брюссель готовий до співпраці з новою Верховною Радою та майбутнім урядом, пріоритетом якого має бути «просування політичної асоціації та економічної інтеграції і проведення реформ, що лежать в основі нашої Угоди про асоціацію». 

У спільноті наголосили, що першочергово чекають на зміни стосовно підтримки верховенства права, боротьби з корупцією, а також у сфері енергетики та макроекономіки.

Окрім цього, попри численні заяви лідерів «Слуги народу» та представників Офісу Президента Володимира Зеленського, що вони розглядають можливість оголошення дострокових місцевих виборів, у заяві від імені ЄС наголошується, що Євросоюз чекає на проведення місцевих виборів лише наступного року. До цього часу, на їхню думку, українська влада має врахувати проблеми нинішніх виборів, зокрема повідомлення про купівлю голосів.

Вільними та конкурентоспроможними назвали українські вибори в Литві та Латвії. Країни запевнили в незмінній підтримці суверенітету, територіальної цілісності та реформ в нашій державі. Президент Литви Гітанас Науседа особисто в телефонній розмові привітав Володимира Зеленського з перемогою його партії на виборах до Верховної Ради. Про це він повідомив у Твіттері.

У Берліні розраховують, що після парламентських виборів в Україні буде швидко сформований новий уряд і він приступить до виконання своїх обов’язків  та працюватиме над програмою реформ, у тому числі щодо боротьби з корупцією. «Німеччина підтримуватиме Україну порадами і ділом на цьому її шляху й надалі», — заявив посол України в ФРН Андрій Мельник у Твіттері.

Про продовження підтримки європейських та євроатлантичних прагнень нашої держави в контексті виборів заявили у Варшаві. У польському МЗС відзначили, що їхня країна сподівається на розвиток конструктивних відносин із новою владою, яка має прискорити процес необхідних реформ.

Привітали нашу країну із завершенням виборчого процесу й прем’єр-міністри Чехії та Молдови Андрей Бабіш і Майя Санду. Сторони висловили сподівання на поглиблення співпраці.

Оцінку волевиявлення українців дали і посли «Великої сімки» (G7). «Посли G7 вітають проведення  парламентських виборів в Україні, які відбулись на конкурентній основі з дотриманням основоположних  прав і свобод», — йдеться у повідомленні французького головування в G7 на сторінці у Tвіттері Групи підтримки України.

Спеціальний представник США з питань України Курт Волкер у Твіттері відзначив, що голосування демонструє потужне прагнення реформ.  У повідомленні він також анонсував, що цього тижня планує відвідати з візитом Київ.