У контексті недільних виборів «Голос України» писав про низьку явку наших співгромадян, котрі перебувають у Польщі. Однією із причин, водночас із байдужістю чи небажанням займати громадянську позицію, є також недостатня кількість диппредставництв нашої держави в сусідній країні, яка нині стала місцем проживання щонайменше для понад 1 мільйона 270 тисяч українців, що, за підрахунками польських експертів, становить 3,3% населення країни.

На території Польщі діють чотири повноцінні консульські установи —Консульський відділ Посольства України у Варшаві, Генеральні консульства у Кракові та Любліні, консульство у Ґданську, а також одинадцять почесних консульств — у Бидгощі, Вроцлаві, Жешуві, Зеленій Гурі, Лодзі, Ополе, Перемишлі, Познані, Тарнуві, Холмі та Щецині.

Проте забезпечувати волевиявлення громадян шляхом надання своєї території для роботи дільничних виборчих комісій та виконувати дії, пов’язані з оформленням паспортів і віз, постановкою на консульський облік, засвідченням документів, можуть лише офіційні консульські установи. Натомість почесні консульства, які докладають величезних зусиль у сфері захисту інтересів громадян України, надання актуалізованої інформації, допомоги в надзвичайних ситуаціях і сприяння розвитку співпраці між Україною та Республікою Польща, згідно з Віденською конвенцією, не можуть надати повноцінну консульську підтримку нашим співгромадянам. До того ж вони повністю утримуються за кошти почесного консула.

У зв’язку із зростанням числа українських громадян у РП, консульські установи у Варшаві, Кракові, Любліні та Ґданську працюють у напруженому режимі, а це позначається на якості обслуговування.

Тож українці міста Познань звернулися до Президента України з петицією про відкриття повноцінного консульського представництва нашої держави, котре б обслуговувало наших співгромадян у західній Польщі, яких нині, за підрахунками почесного консула Вітольда Горовського, лише у Великопольському воєводстві (адміністративним центром якого є Познань) може проживати до 300 тисяч, у тому числі до 100 тисяч — у самій Познані та околицях міста. Це воєводство належить до Варшавського консульського округу, тож українці, які, наприклад, хотіли б проголосувати, мусять подолати відстань понад 300 км (поїздка триває понад чотири години) чотири рази (туди і назад — Познань-Варшава-Познань); перший раз, щоб зареєструватися у списку виборців, а другий — щоб проголосувати.

Головною причиною такої активності українців стало те, що з вересня 2019 року Великопольське воєводство залишається без консульства, оскільки Вітольд Горовський — представник родини, яка допомагала громадянам України, залишає посаду почесного консула у зв’язку із сімейними обставинами. Тож тисячі українців не лише будуть позбавлені можливості отримання консультації або запису на прийом до генерального консула безпосередньо в Познані, а абсолютна більшість із них не мають фізичної або матеріальної можливості поїхати до Варшави. Проте найгірше те, апелюють автори петиції, що люди не матимуть куди звернутися у разі надзвичайної ситуації чи нещасного випадку.

Останнім прикладом стала ініціатива Вітольда Горовського щодо підтримки шляхом збору коштів родини Василя Чорнея — 36-річного заробітчанина із села Троїця Івано-Франківській області, який помер у Польщі. Згідно з актуалізованою інформацією, небайдужі перерахували для жінки і трьох дітей померлого, а також його літніх батьків загалом 580 тисяч злотих (понад чотири мільйони гривень). Цього понеділка В. Горовський відвідав родину Чорнеїв, передавши батькові та дружині загиблого гроші на покриття витрачених ними останнім часом коштів. Окрім того, було підписано угоди, що гарантують утримання Наталії Чорней на 11 років (до червня 2030 року), а також фінансову підтримку навчання її дітей (майже 1500 злотих (понад 10 тисяч гривень)/місяць упродовж п’яти років на кожну дитину). Збір коштів для родини Василя Чорнея — це не перша акція допомоги, до якої долучився почесний консул України у Познані, їх було щонайменше чотири. Зокрема, В. Горовський допомагав Оксані Харченко, яку в січні 2018 року після перенесеного нею інсульту польський працедавець залишив на лавці в парку.

Автори петиції сподіваються, що підтримка небайдужих громадян допоможе створенню Генерального консульства України в Познані. На момент верстки петицію вже підтримав 281 (із 25 тисяч необхідних) підписант, а до завершення збору підписів — 71 день.